« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
13, 27 i 31

Slovenija tri poglavlja i dalje drži na rezervi

Ribarstvo, okoliš i vanjska politika su navodno tema rasprave u Ljubljani dok EU o tom problemu ne zna ništa

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

pristupni pregovori

,

blokada pregovora s EU

,

Samuel Žbogar

Otvaranje poglavlja 13 (ribarstvo), 27 (okoliš) i 31 (vanjska politika) u očima naših zapadnih susjeda još uvijek nisu zaslužila otvaranje. Tako misli slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar koji je u Bruxellesu izjavio kako njegova država i dalje drži rezerve prema navedenim poglavljima.

Članicama Europske unije, kao i Hrvatskoj naravno nije jasno zašto, a slovenska strana nije dala nikakva dodatna pojašnjenja te svoje odluke. Ta su poglavlja, kako javlja Jutarnji list, odavno spremna za otvaranje no, nastavak slovenske blokade na tom planu naveo je diplomate EU da najave kako će do njihovog otvaranja očito morati doći tek u siječnju iduće godine.

Nitko osim slovenske strane ne zna u čemu je točno problem jer je Slovenija ranije i sama priznala kako je zadrška u tim poglavljima držana samo kao "rezervu da vidi kako će se hrvatska strana ponašati oko ratifikacije Arbitražnog sporazuma".

Samuel Žbogar nije ponudio nikakvo objašnjenje osim 'sadržajnih razloga' o kojima se trenutno raspravlja u Ljubljani.

Kako je Hrvatska dovršila cijelu dogovorenu proceduru, realnih razloga za blokadu nema no, kako je do sada već nekoliko puta viđeno, hrvatskoj strani ništa nije jasno, Slovenija se drži uobičajene 'mistike', a EU diplomatski o ničemu ne zna ništa.

09.12.2009. 10:56:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh