« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZELENO SVIJETLO

Slovenija se ne protivi otvaranju pregovaračkih poglavlja

Izjavio je to na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Slovenija

,

Hrvatska

,

pregovaračka poglavlja

Slovenija također, tvrdi Balažic, žali što će u ponedjeljak na pristupnoj konferenciji biti zatvoreno samo jedno poglavlje - ono o slobodnom protoku robe, a ni jedno od triju preostalih neće biti otvoreno.

"Za pristupne pregovore Hrvatske s EU-om, što se tiče Slovenije, upaljena su sva zelena svjetla i žao nam je što će u ponedjeljak na pristupnoj konferenciji biti zatvoreno samo poglavlje o slobodnom protoku robe i što neće biti otvoreno nijedno novo", rekao je Balažic novinarima.

Po njegovim riječima Slovenija nije suzdržana glede otvaranja preostalih triju poglavlja - o pravosuđu, tržišnom natjecanju te vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici.

"Slovenija se zauzimala da se pristupna konferencija održi kasnije kako bi Hrvatska mogla otvoriti poneko poglavlje više, ali španjolsko predsjedništvo EU-a za to nije bilo zainteresirano", rekao je Balažic.

Istaknuo je kako Slovenija želi da se u vezi s pregovorima Hrvatske i EU-a riješi i pitanje devizne štednje hrvatskih štediša Ljubljanske banke, no dodao je da to nije predmet pregovora koji se o otvorenim pitanjima vode u okviru međudržavnog povjerenstva što su ga uspostavili predsjednici dviju vlada Borut Pahor i Jadranka Kosor.

Slovenija pitanje štediša povezuje s nemogućnošću slovenskih banaka da djeluju u Hrvatskoj, a zahtijeva da se stara devizna štednja smatra sukcesijskim pitanjem i da se rješava u pregovorima u baselskoj banci za međunarodna poravnanja (BIS).

Slovenski novinarski izvori bliski izvorima vlade tvrde da se Pahor o tom pitanju kani izravno dogovoriti s Jadrankom Kosor na njihovu sljedećem sastanku.

Balažic je rekao kako mu se čini "očitim" da je slovensko stajalište o pitanju štednje hrvatskih štediša Ljubljanske banke uklopljeno u zajednička pregovaračka stajališta EU-a u procesu pregovora s Hrvatskom, ali nije želio navesti pojedinosti i moguća rješenja tog pitanja. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 20:05:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh