« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ŽALJENJE

Slovenija: Previše smo očekivali od EU

Uz prevelik opseg denacionalizacije i loš model privatizacije, Slovenija najviše žali zbog velikih očekivanja od EU

Danilo Tuerk
Danilo Tuerk (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Slovenija

,

Danilo Tuerk

Teškoće s kojima se suočava Slovenija su, među ostalim, rezultat prevelikih očekivanja od članstva u Europskoj uniji, iznio je u razgovoru za subotnje ljubljansko "Delo" slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Dvije velike pogreške koje su učinjene nakon stvaranja države su prevelik opseg denacionalizacije, te model privatizacije koji je doveo do stvaranja "tajkuna", ali je još dublji problem prevelikih očekivanja iz vremena priprema za članstvo u Europskoj uniji, rekao je Tuerk u tradicionalnom razgovoru za vodeći slovenski list na kraju godine.

"Tada se neutemeljeno očekivalo da će nam Europska unija svojim pravilima olakšati razvitak. Neki su se problemi zato zanemarivali ili su pometeni ispod tepiha, a to se i danas osjeća", rekao je Tuerk, iznijevši kao primjer mirovinski sustav koji se nije prilagodio novoj situaciji, pa vlada sada ima probleme s njegovom reformom.

"Previše smo se oslanjali na Europsku uniju koja je sada i sama u problemima", rekao je Tuerk. Dodao je da ga najviše brine što Slovenci danas nisu "mentalno spremni" na promjene kako su to bili prije dvadeset godina, u vrijeme osamostaljenja.

Unatoč teškoćama, Slovenija se na racionalan način može izvući iz razvojnih i ekonomskih teškoća, ocijenio je Tuerk, dodavši kako se ne slaže s mišljenjima kako su zbog problema potrebni izvanredni izbori ili tehnička vlada.(hina/metro-portal)

18.12.2010. 12:33:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh