« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
UPS!

Slovenija podignula PDV

Susjedi imaju velikih gospodarskih problema pa su krenuli Linićevim stopama

Susjedima baš ne ide ...
Susjedima baš ne ide ... (Arhiva)
Više o

Slovenija

,

PDV

,

nova stopa

Standardna stopa PDV-a koja je do sada bila 20 posto povećat će se na 22 posto, a niža, koja se primjenjuje na hranu i lijekove, te neke druge životne potrepštine, s dosadašnjih 8,5 na 9,5 posto, a obje će se primjenjivati već od 1. srpnja ove godine.

Povećanjem poreza i pristojba proračunski prihodi povećat će se prema očekivanjima za 540 milijuna eura. Vlada računa i s 380 milijuna ušteda na područja javnog sektora prema interventnom zakonu donesenom lani, te na uspjeh u budućim pregovorima sa sindikatima javnog sektora kako bi se na masi za plaće uštedjelo dodatnih 150 milijuna eura. O tome ovisi hoće li iduće godine biti potrebno uvesti i krizni porez koji ostaje kao rezervna varijanta, rekla je Bratušek.

Prema dokumentima koji su prihvaćeni u četvrtak, slovenski javno-financijski deficit na kraju ove godine iznosio bi 7,8 posto BDP-a, u što je uključen i trošak dokapitalizacije banaka u većinskom državnom vlasništvu. Od njih će samo Nova Ljubljanska banka (NLB) trebati 900 milijuna eura u ovoj godini, potvrdili su Bratušek i ministar financija Uroš Čufer.

Iduće godine deficit javnih financija smanjio bi se na 3,3 posto BDP-a, a računa se i na prihode od privatizacije 10 do 15 poduzeća u državnom vlasništvu iz čijeg bi se vlasništva država sasvim privukla. Među njima su i Nova kreditna banka Maribor (NKBM) te Telekom Slovenije, kao i neka manja i srednja poduzeća

10.05.2013. 04:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh