« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KROZ DVIJE GODINE

Slovenija počinje izgradnju skladišta radioaktivnog otpada

Hrvatska se još nije izjasnila o planovima za zbrinjavanje svoje polovice otpada, poručio je slovenski tajnik za energetiku Janez Kopač

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Miščević/Cropix)
Više o

NE Krško

,

radioaktivni otpad

,

Janez Kopač

Slovenija će za otprilike dvije godine početi graditi skladište za trajno zbrinjavanje radioaktivnog otpada u kojem će se uskladištiti i otpad koji se zbrinjava u krugu nuklearke Krško kao i otpad nakon njene razgradnje. Još nije jasno hoće li u tom projektu sudjelovati i Hrvatska, izjavio je Janez Kopač, državni tajnik za energetiku u Vladi premijera Boruta Pahora u razgovoru koji je objavljen na multimedijalnom portalu Slovenske televizije.

"Hrvatska je kao suvlasnik nuklearke dužna odvesti svoju polovicu otpada dvije godine nakon završetka rada nuklearke, ali to je još daleko. No, mi namjeravamo početi graditi skladište za trajno zbrinjavanje tog otpada uz samu nuklearku već za oko dvije godine. Do onda bi htjeli znati odgovor hrvatske strane, je li za zajednički projekt ili će graditi svoje skladište. Odgovor o tome još se ne naslućuje", istaknuo je Kopač u komunikaciji putem 'chata' koja je objavljena na MMC-u, interaktivnom portalu RTV Slovenije.

Planiranje gradnje drugog bloka nuklearke u Krškom u sadašnjem je trenutku nužna kako bi se osigurala dugoročna stabilnost nabave električne energije nakon 2025. ili 2030. godine, "no, možda će za deset godina biti drukčije, pa u taj projekt nećemo morati niti ići", rekao je Kopač.

Slovenska Vlada stavila je gradnju drugog bloka nuklearke u svoj dugoročni energetski plan o kojem će iduće godine raspravljati parlament, no, Kopač moguću gradnju vezuje i uz faktore kao što su nova tehnološka rješenja na području energetike, ali i racionalnija i inovativnija uporaba postojećih energetskih resursa u državi.

Potpisivanje sporazuma o gradnji slovenske trase plinovoda Južni tok s Rusijom za Sloveniju je bilo izuzetno značajno, iako nema stopostotne sigurnosti da će se taj projekt na kraju i realizirati, kazao je Kopač.

"U sadašnjem trenutku taj potpis znači da nas Rusija vidi kao strateške partnere, a Rusima je takvo partnerstvu vrlo važno", rekao je Kopač, dodajući da potpisivanje ugovora s Rusijom dodatno otvara vrata slovenskim poduzećima za poslove u Rusiji koji ne moraju biti povezani s energetikom i plinom. (hina/metro-portal)

27.11.2009. 17:05:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh