« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BORBA PROTIV KRIMINALA

Slovenija otvorila svoj FBI

Slovenski premijer Borut Pahor i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal otvorili su u ponedjeljak nove prostorije Nacionalnog istražnog ureda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Slovenija

,

FBI

,

Nacionalni istražni ured

Radi se o posebnom policijskom odjelu za borbu protiv korupcije i najtežih oblika gospodarskoga kriminala. "Okolnosti su od vlade zahtijevale da učini sve za progon najtežih oblika gospodarskog i drugog kriminala, ovaj je ured osnovan i zato da se vrati povjerenje ljudi u pravnu državu. Povjerenje u institucije pravne države i u vladu važni su elementi za izlazak iz krize", rekao je Pahor.

Prostori ureda u kojemu djeluje stotinjak vrhunskih policijskih stručnjaka, a koji neki uspoređuju s američkim FBI-om ili hrvatskim USKOK-om, nalaze se u gradskoj četvrti Bežigrad, nedaleko od zgrade Gospodarske komore, što su neki ocijenili simptomatičnim s obzirom na najave da bi se ured mogao najviše baviti pitanjima "divlje" privatizacije i "tajkunizacije" nekadašnje društvene imovine koju su proveli vodeći menadžeri okupljenih u toj ustanovi.

Prema službenim podacima policije u Sloveniji se zadnjih godina bilježi velik porast gospodarskog kriminaliteta kojemu se dosadašnji istražni organi, ali ni sudovi, nisu u potpunosti uspijevali suprotstaviti, osobito kad je riječ o pravomoćnim presudama.

Lani je tako bilo registrirano 5200 kaznenih djela s područja gospodarskog kriminala s preko 200 milijuna eura nanesene štete, ali i samo 17 slučajeva kad je sud odredio privremenu zabranu raspolaganja imovinom za koju je postojala utemeljena sumnja da je stečena protuzakonito.

Premijer Pahor je lani, najavljujući osnivanje NPU-a rekao da njegov moto djelovanja mora biti "bez milosti" i da stupanj okončanih predmeta treba dovesti do 80 posto.

Ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal koja je nazočila otvaranju novog ureda, zajedno s direktorom Europola Robom Wainrightom, odbacila je tom prilikom neke tvrdnje kako je osnivanje posebnog ureda za borbu protiv korupcije i gospodarskog kriminala neracionalno i skupo, rekavši da će se njegovo osnivanje brzo amortizirati već kroz oduzetu, a kroz gospodarski kriminal protupravno stečenu imovinu.

Oporbene stranke kritizirale su način osnivanja ureda koji djeluje već od početka godine i tvrde da on djeluje iako još nisu u parlamentu prihvaćene predložene zakonske izmjene zakona o policiji, no vlada i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal tvrde da će zakon uskoro biti usvojen i da svi policijski službenici koji djeluju u uredu imaju potrebne kvalifikacije, iskustvo i posebne ovlasti.

Kao najvjerojatniji direktor "slovenskog FBI-a" najčešće se spominje viši policijski inspektor Harij Furlan. On je prije nekoliko godina bio šef odjela državnog odvjetništva za borbu protiv organiziranog kriminala, ali je 2008. na to mjesto dao ostavku kako bi preuzeo mjesto međunarodnog tužitelja u tužilaštvu BiH, s kojega se nedavno vratio u domovinu. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 16:45:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh