« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BIJELI FOSFOR

Izraelski časnici opomenuti zbog granatiranja UN-ove zgrade

General Eyal Eisenberg i pukovnik Ilan Malka za sad su samo opomenuti zbog prekoračenja ovlasti i ugrožavanja života civila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

izraelski napad na Gazu

,

Ujedinjeni narodi

,

bijeli fosfor

Izraelska vojska izrekla je oštru opomenu dvojici viših časnika zbog granatiranja zgrade Ujedinjenih naroda u Gazi u vrijeme ofenzive lanjske zime, izvijestio je u ponedjeljak vojni glasnogovornik.

"Vojno zapovjedništvo izreklo je oštru opomenu dvojici časnika koja će se unijeti u njihov dosje i mogla bi naškoditi njihovoj karijeri", rekao je glasnogovornik.

Postupak je pokrenut protiv zapovjednika divizije koja djeluje u Gazi, generala Eyala Eisenberga i zapovjednika pješačke pukovnije, pukovnika Ilana Malke, pod optužbom da su "prekoračili ovlasti i tako ugrozili živote" civila.

U službenom izvješću koje su u petak predali UN-u radi poništenja optužbe istražnog povjerenstva južnoafričkog sudca Richarda Goldstonea za "ratni zločin", izraelske vlasti ističu da su protiv dvojice časnika pokrenule stegovni postupak.

U izvješću se priznaje da je vojska "ispalila nekoliko topničkih granata protivno vojnim pravilima koji zabranjuju takvu paljbu u blizini naseljenih područja", misleći pritom na ispaljivanje dimnih projektila sa zapaljivim bijelim fosforom.

Streljivo s bijelim fosforom koji u dodiru s kisikom iz zraka sagorijeva uz oslobađanje veoma visoke temperature, nije zabranjeno ni po jednom međunarodnom ugovoru.

No njegova je uporaba propisana III. protokolom Konvencije o konvencionalnom oružju iz 1980., po kojemu se "zabranjuje i ograničava uporaba zapaljivih vojnih sredstava" u naseljenim područjima, koji Izrael nije potpisao.

Tu topničku paljbu u kojoj je ranjeno troje zaposlenika UN-ove agencije, jednodušno je osudila međunarodna zajednica.

Nakon ovog izgreda i drugih napada, Izrael je UN-u isplatio 10,5 milijuna dolara radi naknade štete pričinjene tijekom ofenzive na Gazu.

Izrael u izvješću ističe da je pokrenuo istragu o 150 odvojenih izgreda, od kojih su 36 kriminalne istrage. Dosad se samo jedna završila presudom, i to zatvorom za vojnika koji je ukrao kreditnu karticu iz doma palestinske obitelji. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 15:53:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh