« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
BORUT PAHOR

Slovenija je na putu oporavka i izlaska iz gospodarske krize

Slovenski premijer izjavio je da je Slovenija na dobrom putu oporavka, odbacujući tvrdnje oporbenih stranaka da bi zbog stanja u državi morao dati ostavku

Borut Pahor
Borut Pahor (CROPIX)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

kriza

"Ova kriza neće biti kratka kao što se prije mislilo, ali Slovenija je na putu oporavka", rekao je Pahor nakon redovne sjednice vlade, dodajući da je čvrsta odluka njegove vlade da Sloveniju učini još jačom i konkurentnijom. Pahor je dodao da je odlučan na putu reformi koje je ponudio iako ponekad kod Slovenaca ne vidi potreban optimizam u pogledu uspjeha reformi, ali da je to nešto što se "zakonom ne može propisati".

Pahor je novinarima rekao da je njegova vlada odlučna u provođenju mirovinske, zdravstvene reforme i drugih potrebnih reformi kako bi se stabilizirali troškovi države, a gospodarstvo učinilo konkurentnijim, te da će s takvim putem nastaviti unatoč nastojanjima "lobističkih skupina" da od toga odustane.

Na pitanja novinara što misli o ocjenama nekih istaknutih oporbenih čelnika koji su u četvrtak na konferenciji za novinare zahtijevali njegovu ostavku i rekli da proračunski dokumenti o kojima će od ponedjeljka raspravljati parlament "nisu realni" te da raspravu treba bojkotirati, Pahor je to odgovorio da je riječ o političkom oportunizmu koji se nudi slovenskim biračima pred nedjeljne lokalne izbore na kojemu će Slovenci birati gradska vijeća i gradonačelnike u 208 općina.

Predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da su proračunski dokumenti koje Pahorova vlada šalje u parlament "nerealni" i slični dokumentima "koje je godinama dobivao grčki parlament". Aludirao je tako na mišljenja kako se proračunski deficit i vanjsko zaduživanje Slovenije u iduće dvije godine neće smanjivati tempom koji je Pahor najavio, te da će proračunski prihodi biti manji nego što ih najavljuje vlada.

Pahor je navode vodećeg oporbenog prvaka odbio rekavši da oporba tri dana pred lokalne izbore "može govoriti ono što ljudi vole čuti", ali da njegova vlada ima odgovornost i zadaću provesti reforme koje će Sloveniju učiniti jačom i konkurentnijom te smanjiti troškove države.

"Mogli bismo se naravno i dalje zaduživati kako bi i dalje rasle plaće i mirovine, ali to bi bilo loše na dugi rok. Račun s kamatama na to bi platila naša djeca i unuci", rekao je Pahor na konferenciji za novinare. (hina/metro-portal)


07.10.2010. 20:05:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh