« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
cijene na zapadnom balkanu

Slovenci za prosječnu plaću mogu kupiti mnogo više od Hrvata

Prosječna hrvatska plaća vrijedi 453 litre piva, 306 kutija cigareta ili 73 kilograma kave

(Corbis)
Više o

kupovna moć Hrvata

,

usporedba cijena

,

Nielsenov panel

Prema podacima iz Nielsenova panela maloprodaje, kupovna moć pojedine zemlje u nekoj regiji najbolje se može ilustrirati po kategorijama proizvoda.

Kupovna moć izražena kroz kategorije proizvoda je bolji pokazatelj od pukog navođenja razine prosječne plaće. Sama usporedba cijena na različitim tržištima naše regije nema realne osnove, jer kad se usporede odnosi prosječnih neto plaća i cijena u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, vidljivo je da se kupovna moć bitno razlikuje od zemlje do zemlje.

Tada ni razlike u cijenama ne izgledaju toliko dramatično.

Ipak, za prosječnu plaću Slovenci si priušte mnogo više od Hrvata, prenosi Večernji list.

Prosječna hrvatska plaća vrijedi 453 litre piva ili 306 kutija cigareta, njome se mogu kupiti 472 tube paste za zube, 73 kilograma kave ili 302 kilograma deterdženta za rublje.

Prosječan Hrvat svojom plaćom od 730 eura može kupiti samo malo više pasta za zube od Slovenije, ali naši zapadni susjedi si pri kupnji gotovo svih ostalih proizvoda mogu priuštiti više uza svoja 922 eura prosječne plaće.

Bosanskohercegovački kupac najbolje u regiji prolazi pri kupnji cigareta - za prosječnu plaću od 407 eura može kupiti čak 458 kutija cigareta.

Očekivano, deterdženti, paste za zube, pivo i slične kategorije proizvoda jeftinije su u naših istočnih susjeda. Primjerice, dok u Hrvatskoj kilogram deterdženta za pranje rublja stoji u prosjeku 2,4 eura, u BiH je to 1,5, a u Srbiji 1,4 euro. Kava je u BiH osam eura, a u Srbiji, gdje je prosječna plaća 348 eura, 7,8 eura.

Pasta za zube u Srbiji u prosjeku stoji upola manje nego u nas, 1,1 euro. Bosanci kavu plaćaju po osam, Srbi 7,8 eura za kilogram. Cigarete su im oko euro, a u RH i Sloveniji su oko 2,5 eura.

Zaključak je da će u svakodnevnoj kupnji prosječan Slovenac sebi gotovo uvijek moći priuštiti više, što znači da naši zapadni susjedi imaju veću kupovnu moć i bolji životni standard.

18.09.2009. 09:17:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh