« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
usprkos problemima

Slovenci smatraju da će sporazum dobiti potporu u Hrvatskom saboru

Slovenski mediji ističu suzdržanost u vezi pojma 'junction', a oporbene stranke najavljuju referendum za poništavanje sporazuma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Zoran Milanović

,

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

granični spor

,

arbitražni sporazum

Slovenski mediji u ponedjeljak na najistaknutijim mjestima najavljuju raspravu u Hrvatskom saboru o nacrtu arbitražnog sporazuma te navode da se u slovenskim službenim krugovima osjeća umjeren optimizam da će sporazum u Saboru dobiti potporu.

Istina je da je sporazum usklađen, ali teškoće s njime tek počinju, navodi u svom komentaru od ponedjeljka ljubljansko "Delo" i podsjeća na slovensku i hrvatsku suzdržanost u vezi s tekstom i formulacijom pojma "junction" što se odnosi na vezu Slovenije s otvorenim morem, osobito među oporbom. Također se raspravlja o hrvatskoj jednostranoj izjavi koju odbija slovenski premijer, tvrdeći da dokument o arbitraži neće potpisati ako se ona uvrsti kao prilog uza svjedočenje švedskog predsjedništva EU-a.

"Pahorovo upozorenje više je usmjereno na Stockholm nego na Zagreb jer se ne može očekivati da Švedska djeluje protiv interesa neke članice", navodi vodeći slovenski list i dodaje da bi švedski premijer Reinfeldt u suprotnom riskirao zastoj u dogovoru o granici, pa "čak i novu blokadu hrvatskih pristupnih pregovora".

Sporazum ima protivnike i na slovenskoj strani jer oporbene stranke i bivši premijer Janez Janša najavljuju referendum na kojemu bi poništili sporazum, a ne slažu se ni s vremenskim rasporedom djelovanja arbitraže koji je Pahor predstavio kao manje važan ustupak hrvatskoj strani kako ne bi propao dogovor. Taj dogovor, po njegovim riječima, Slovenija "ne bi mogla očekivati ni u snovima da Hrvatska nije u pregovorima s EU-om", navodi vodeći slovenski list.

Vodeći slovenski list Delo na prvoj stranici opisuje i političke dimenzije spora zbog arbitražnog sporazuma u Sloveniji i tvrdi da Pahor njime igra "ruski rulet" jer su u tome "veliki ulozi, a vrlo mali dobitci". Ako bi arbitraža i završila kako Pahor očekuje, on ne bi stekao posebnu slavu, a ako ne uspije, "onda će ga svi pribijati na križ".

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da u vezi s današnjom raspravom u Hrvatskom saboru u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova postoji "umjereni optimizam" da će arbitražni sporazum biti prihvaćen i to unatoč mišljenjima nekih hrvatskih intelektualaca i stručnjaka kako sporazum ne bi trebalo potpisati jer je za Hrvatsku, kako tvrde, štetan.

Ako Hrvatski sabor danas ne odobri potpisivanje sporazuma, onda će se taj proces za neko vrijeme zaustaviti, a mnogo toga ovisi i o predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću koji, kako tvrdi "Dnevnik", ponekad mijenja svoja stajališta o sporazumu o arbitraži. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 11:12:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh