« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MUČENIK?

Slovenci proglašavaju blaženim studenta kojeg su ubili partizani

Alojzij Grozde, student i katolički laik, kojega su ubili slovenski partizani, bit će proglašen blaženikom i mučenikom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Slovenija

,

partizani

,

beatifikacija

,

Ixus 220

Kako je u utorak na konferenciji za novinare najavio ljubljanski nadbiskup Anton Stres, pripreme za kongres završavaju, a njegov središnji događaj bit će misa tijekom koje će biti proglašen blaženim prvi slovenski mučenik.

Na stadionu u Celju gdje će se održavati kongres očekuje se oko 25.000 vjernika iz cijele Slovenije. Misa počinje u 11 sati, a služit će ju državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Papa Benedikt XVI. odobrio je potkraj ožujka dekret o beatifikaciji Alojzija Grozdea (1923.-1943.) i njegovu proglašenju mučenikom vjere. Mladoga katoličkog laika i člana tadašnje Katoličke akcije, koji je studirao u Ljubljani, ubili su partizani kad je posjetio rodni kraj u pokrajini Dolenjskoj. Crkva je pokrenula postupak njegove beatifikacije zbog svjedočenja da je bio mučen i ubijen zbog svojih vjerskih uvjerenja i ostavljen nepokopan na mjestu pogibije.

Partizanska memoaristika pak navodi kako ga je na smrt osudio partizanski prijeki sud i da nije bilo mučenja. I povodom postupka beatifikacije u slovenskom tisku pojavile su se tvrdnje kako su partizani Grozdea ubili jer su ga smatrali talijanskim špijunom i tvrdili da je kod njega pri uhićenju pronađena talijanska propusnica koju su dobivali samo "povjerljivi" okupatorski suradnici.

Ljubljanski nadbiskup i metropolit Stres naglasio je da će euharistijski kongres biti izrazito vjerski događaj i da je Crkva tijekom postupka vođenog radi Grozdeove beatifikacije izbjegavala svaku politizaciju u javnosti.

08.06.2010. 17:01:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh