« Svijet
objavljeno prije 15 godina
medijska ofanziva

Slovenci osuli paljbu po Hrvatskoj

Slovenski PR upinje se iz sve snage ne bi li Hrvatsku označio krivcem za propast pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Borut Pahor

,

Gordan Jandroković

,

Ivo Vajgl

,

Samuel Žbogar

,

slovenija blokada pregovora

Hrvatska je od samoga početka isključivala razuman kompromis, izjavio je u četvrtak predsjednik slovenskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove Ivo Vajgl, komentirajući neuspjeh Ollija Rehna u posredovanju između Slovenije i Hrvatske oko slovenskog blokiranja pristupa Hrvatske u EU.

"Hrvatska je u pregovore ušla na način koji je isključivao neki razuman kompromis, pokušavajući u svojoj i međunarodnojh javnosti stvoriti dojam da joj se pokušava oduzeti nešto što je njeno", rekao je Vajgl za Slovensku tiskovnu agenciju STA

On je dodao da će Zagreb morati "snositi posljedice" zbog takvog stajališta.

"Hrvatska ima otvorena granična pitanja sa čak četiri susjedne države i nije iskoristila priliku da riješi kompromisom jedno od njih, ono koje je najlakše", rekao je Vajgl za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

"Za sada osim odbojnog stava prema traženju političkog rješenja nije dala nijedan znak da je spremna ukloniti svoje prepreke prema nastavku pregovora s EU-om", rekao je Vajgl, izražavajući bojazan da će propast Rehnove inicijative ojačati ekstremističke snage na obje strane granice.

Vajgl uskoro napušta slovenski parlament budući da je na listi svoje stranke Zares nedavno izabran za slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković opovrgnuo je tvrdnju slovenskog kolege Samuela Žbogara da je Hrvatska istupila iz procesa koji vodi povjerenik za proširenje Olli Rehn kako bi se riješilo granično pitanje i slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora.

Jandroković je nakon završetka trilateralnog sastanka s Rehnom i Žbogarom rekao da je Hrvatska prihvatila konačni kompromisni prijedlog povjerenika Rehna, a da ga je Slovenija odbacila.

"Blokadu hrvatskih pristupnih pregovora treba riješiti žurno, ali članstvo u EU nećemo kupovati teritorijem", istaknuo je Jandroković.

Slovenski ministar vanjskih poslova je nešto prije rekao kako je Hrvatska strana odbila posljednji prijedlog povjerenika Rehna o načinu rješavanja graničnog pitanja i time istupila iz procesa koji Rehn vodi uz potporu predsjedničke trojke EU-a.

Osim što je to demantirao Jandroković, ni Europska komisija u priopćenju nakon sastanka nije objavila da se Hrvatska povlači iz Rehnova procesa.

Izvor: Hina

18.06.2009. 21:04:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh