« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NMS

Slovenci nestrpljivo čekaju povratak jedinica u škole

Tri godine nakon uvođenja oznake "Ne ispunjava minimalne standarde" slovensko školstvo se ipak odlučilo vratiti dobrim, starim 'kuljama'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Slovenija

,

ocjene učenika

,

Ne ispunjava minimalne standarde

,

jedinice

Nakon trogodišnje pauze đacima srednjih škola u Sloveniji od iduće školske godine ponovo će se negativne ocjene iz pojedinih predmeta upisivati brojkom "1" , a ne mnogima nerazumljivom kraticom "NMS".

Odluku ministarstva školstva s kojom su se potkraj tjedna na svom godišnjem savjetovanju složili ravnatelji srednjih škola podržali su i mediji, nazvavši to pobjedonosnim povratkom "dobre stare jedinice" u školske prostore.

Učenicima srednjih škola koji iz pojedinih predmeta nisu postizali prolazne rezultate u zadnje tri školske godine u kataloge i školske svjedodžbe umjesto jedinice upisivano je NMS, što znači "Ne ispunjava minimalne standarde".

Novotarija je uvedena kao napredak u sustavu ocjenjivanja, no protivili su joj se mnogi profesori i dosta roditelja, tvrdeći da se njome promoviraju lijenost i kampanjsko učenje. Učenici s više NMS-ova mogli su naime uz molbu napredovati u sljedeći razred, a onda NMS-ove ispravljati u dogovoru s profesorima, što će sada biti ukinuto.

Budući da su se NMS ocjene u gimnazijama mogle upisivati samo tijekom školske godine, a u srednjim zanatskim i sličnim školama (u koje se po predodžbama djece upisuju "Bosanci") i u svjedodžbe na kraju školske godine, popularna šala među mladima je bila da NMS zapravo znači "Nema Mujo sreće". (hina/metro-portal)

21.03.2010. 15:28:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh