« Svijet
objavljeno prije 15 godina
big brother - 1984

Slovenci ismijavaju mogućnost deblokade pregovora

Po običaju, hrvatska javnost ima čudno filtrirane informacije o raspletu situacije oko blokade pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Beribak/CROPIX)
Više o

Samuel Žbogar

,

blokada pregovora s EU

Očekivanja da će se Slovenija i Hrvatska u nekoliko sljedećih dana dogovoriti oko "novog prijedloga" Ollija Rehna i da će deblokada hrvatskih pristupnih pregovora slijediti već na konferenciji koje je češko predsjedništvo EU-a zakazalo za 26. ovog mjeseca nisu realna, ocjenjuje u utorak slovenski tisak uoči očekivanog trilateralnog sastanka u srijedu europskog povjerenika za proširenje s ministrima Samuelom Žbogarom i Gordanom Jandrokovićem.

"Neki europski ministri očekuju da će do četvrtka i sastanka Europskog vijeća biti postignut dogovor, ali to je poprilično iluzorno", navodi tako ljubljanski list "Indirekt". List podsjeća na izjave slovenskih dužnosnika da Rehn u srijedu očekuje da će mu biti prenesene reakcije slovenske i hrvatske vlade, te da je Ljubljana njegov "novi prijedlog" nazvala korakom u pravom smjeru, ali zatražila i više vremena za političke i stručne konzultacije.

"Među slovenskom oporbom postoji međutim jako protivljenje prihvaćanju Rehnova popravljenog prijedloga arbitraže, tome su nenaklonjeni i mediji", piše "Indirekt" koji dodaje da zato prihvaćanje deblokade hrvatskih pristupnih pregovora premijeru Borutu Pahoru ne bi pomoglo na domaćoj političkoj pozornici, gdje popularnost njegove vlade zbog gospodarske krize i nekih napetosti u koaliciji pada.

"Pahor ne želi da među biračima dobije nove negativne bodove, barem ne kad je u pitanju granično pitanje s Hrvatskom", piše list.

Ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar navodi međutim da je Slovenija Rehnu već poslala "pozitivan signal" i da to očekuje i od Hrvatske, ali da je za konzultacije i pristanak vlade na "izmijenjeni" Rehnov prijedlog potrebno više vremena.

Na kritike oporbenih stranaka kako Rehnov prijedlog trebaju odmah odbiti jer ne govori o načelu pravičnosti i teritorijalnom kontaktu Slovenije s otvorenim morem, Žbogar je rekao da su nove formulacije Rehnova prijedloga bolje od prijašnjih i da sam sporazum o arbitraži ne isključuje kontakt s međunarodnim vodama iako to prepušta arbitrima s liste o kojoj bi se unaprijed dogovorile dvije države.

A premijer Pahor, iako rezerviran u pogledu deblokade pregovora, izjavio je da mu se na osnovi 20-godišnjeg političkog iskustva koje je dobrim dijelom bilo usmjereno na slovensko-hrvatske odnose, zadnji Rehnov prijedlog čini bliskim nekim rješenjima iz sporazuma Drnovšek-Račan, te da je Slovenija u sadašnjem trenutku u pregovarački mnogo boljem položaju nego u vrijeme prijašnje vlade kad se spominjalo kao realno da se granični spor s Hrvatskom prepusti Međunarodnom sudu pravde.

Kad bi bio u prilici da za Sloveniju bira između predaje spora Međunarodnom sudu pravde i to čak uz uvažavanje načela pravičnosti (ex aequo et bono), te rješenja koje može donijeti arbitraža uz uvažavanje slovenskih nacionalnih interesa, Pahor bi se, kako je u ponedjeljak objasnio novinarima u parlamentu, odlučio za potonju mogućnost, odnosno za Rehnov proces koji se još odvija.

Izvor: Hina

16.06.2009. 18:35:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh