« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
TEMATSKA SJEDNICA

Sloboda medija i borba s korupcijom

Nacionalno vijeće za praćenje suzbijanja korupcije na sjednici je ocijenilo da mediji već dugo 'nisu dobar primjer borbe protiv korupcije'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

korupcija

,

HTV

,

EPH

,

Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije

,

mediji

,

novinari

O medijima kao koruptivnom riziku malo tko govori, a najmanje oni sami, koji bi trebali biti društveni korektiv, kazao je na sjednici član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Nikola Kristić. S tvrdnjom da je u protekloj godini stanje u novinarstvu postalo još lošije složio se predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka izjavivši kako nedostatak novca, što su počeli osjećati vlasnici medija, sada na svojim leđima osjećaju novinari.

Većina govornika istaknula je da su već upozoravali i na forsiranje zabave i prevlast crne kronike u medijima na štetu istraživačkog novinarstva. Bez takve vrste novinarstva i istraživačkih timova nema ni borbe protiv korupcije, ocijelnili su iz Zbora istraživačkih novinara HND-a. Upozorili su i da je od 30-ak istraživačkih novinara 10 ostalo bez radnoga mjesta ili su pod policijskom zaštitom, kao što je slučaj s Dušanom Miljušem koji je unatoč zaštiti izvijestio da je prije 10-ak dana dobio anonimno pismo u kojem mu poručuju kako je ranije imao sreće, ali sljedeći put neće.

Iz Zbora istraživačkih novinara naglasili su i važnost donošenja zakona o zviždačima, istaknuvši da bi svima koji progovaraju o korupciji trebalo osigurati status zviždača, a kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije istraživački novinari predlažu osnivanje nacionalnog vijeća za medije ili pak pravobranitelja za medije.

Zabrinjavajuć je i podatak da je 'bijela knjiga' narasla s 45 na 80 novinara ili vlasnika medija koji su napadnuti ili izloženi prijetnjama zbog pisanja. O svom 11-godišnjem novinarskom stažu i otkazu u EPH te o brojnim aferama koje je otkrio govorio je Hrvoje Appelt. Otkaz je dobio dok je bio pod policijskom zaštitom, nakon pisanja o organiziranom kriminalu u naftnom biznisu. "Mediji su danas prije zainteresirani da štite korupciju, nego da je otkrivaju", ocijenio je Appelt i ustvrdio da se to pojačava kad su posrijedi privatni mediji, s netransparentnim udjelom na tržištu i glede vlasništva, kakav je slučaj s EPH.

Potpredsjednica Sabora Željka Antunović rekla je da politika danas ne upravlja izravno medijima, osim u slučaju pojedinih lokalnih radijskih postaja, upozorivši na poseban oblik koruptivnog djelovanja koji se očituje na primjerima 'biranih novinara' koji obavijesti dobivaju na ručku umjesto iz legalnih stranačkih izvora.

Nakon ocjene kako na HTV-u politika još određuje što će se i kako raditi, glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić odgovorila je da niti jedan političar ne može prijetiti novinaru HTV-a.

Iz Sindikata novinara Hrvatske založili su se za uspostavu redakcijskih statuta koje zasad imaju samo Glas Istre i Hina, te zapitali zašto Ministarstvo kulture ne poduzima ništa protiv izdavača koji još nisu ispunili tu svoju zakonsku obvezu. Članica vijeća Ana Lovrin kazala je da će ustrajati u poštivanju rokova primjene zakona, a predsjednik vijeća Željko Jovanović da će o svim prijedlozima izvijestiti i odbor za medije.

Izvor: Hina

15.06.2009. 21:14:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh