« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Čudo tehnologije

BrainPort omogućuje da slijepi progledaju

Uređaj prenosi sliku svijeta putem lizalice u ustima slijepe osobe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

slijepci

,

jezik

,

BrainPort

,

Wicab

,

uređaj za slijepe

Slijepi koji su isprobali ovaj uređaj, a koji se sastoji od sunčanih naočala povezanih kablom s plastičnom lizalicom, tvrde kako za samo 20 sati vježbe mogu već prepoznavati oblike i čitati znakove. Uređaj pod imenom BrainPort trebao bi se naći u prodaji sljedeće godine.

Radi na način da sakuplja podatke uz pomoć male digitalne kamere koja se nalazi na sredini naočala, te ih zatim šalje prema ručnoj kontrolnoj jedinici veličine mobitela. Tu se digitalni signali pretvaraju u električne te ih šalje prema jeziku putem lizalice koja se nalazi u ustima korisnika.

Lizalica je zapravo pločica s 400 elektroda koje pulsiraju ovisno o količini svjetlosti koja pada na kameru. Bijeli pikseli imaju jači signal, dok crni nemaju signala. Živčani završeci s površine jezika zatim preuzimaju signale koji titraju na njemu poput mjehurića šampanjca. Kontrolna jedinica omogućava korisniku da uveća ili smanji sliku, te kontrolira jakost svjetlosti i električnih signala.

Slijepi ljudi mogu uz pomoć BrainPorta interpretirati informacije nakon samo 15 minuta korištenja, tvrdi William Seiple, voditelj projekta. Dr. Seiple radio je s četvero pacijenata jednom tjedno te navodi kako su naučili brzo pronaći vrata te čitati slova i brojke. ˝U početku sam i ja bio iznenađen mogućnostima ovog uređaja. Jedan pacijent počeo je plakati kada je prvi put vidio slova˝, prisjeća se dr. Seiple.

Robert Beckman, predsjednik kompanije Wicab koja je razvila uređaj dodaje: ˝Brainport omogućuje slijepima da razviju percepciju svoje okoline,  identificiraju objekte ili prepoznaju slova abecede. Ne mogu doslovce čitati knjigu ali mogu raspoznavati znakove.˝

01.09.2009. 13:24:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh