« Život
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
BARCELONA

Slavna "Sagrada Familia" mogla bi biti dovršena 2026. godine

Gradnja katedrale počela je 19. ožujka 1882, a prekidana je 1926. zbog Gaudijeve smrti te 1935. španjolskog Građanskog rata

Fotografija vijesti
Više o

Barcelona

,

Antonio Gaudi

,

Sagrada Familia

Jedno od najpoznatijih nedovršenih remek djela na svijetu, crkva Svete obitelji u Barceloni, mogla bi do sredine sljedećeg desetljeća biti dovršena, a sam datum završetka mogao bi pasti na stotu obljetnicu smrti njezinog tvorca, arhitekta Anotnija Gaudija, prenosi Hina.

Gaudijevo krunsko djelo, punog imena "El Temple Expiatori de la Sagrada Familia" ili skraćeno "La Sagrada Familia", posjeti više od tri milijuna ljudi na godinu. Upravo zahvaljujući snažnu rastu broja posjetitelja - procjenjuje se da će do kraja godine crkvu posjetiti 3,2 milijuna ljudi, 38 posto više nego 2010. - osiguran je nobvac za sljedećih 15 do 17 godina gradnje, piše španjolski ABC.

Kako dodaje taj list, pošto su u zadnjih nekoliko godina završili radovi na središnjem brodu, radovi su ušli u posljednju, najdramatičniju fazu - gradnje posljednjih devet od ukupno planiranih 18 tornjeva, od kojih 12 predstavljaju apostole i visoki su 112, odnosno 98 metara, te velike završne kupole visine, zajedno s križem, 170 metara, te završetak fasade Muke Isusove.

Gradnja katedrale počela je 19. ožujka 1882. i izvorno je povjerena arhitektima Martorellu i Francescu de Paula Villaru, a projekt 1883. prelazi u ruke tada mladom i perspektivnom arhitektu Gaudiju. On je znatno promijenio Villarov izvorni plan kombinacijom arhitektonsko-građevnog stila koji sjedinjuje gotičku disciplinu sa zaobljenim linijama, jasnoću i jednostavnost modernizma s ambiciozno strukturiranim stupovima i lukovima, sve bogato urešeno nizom simbola.

Katedrala je od 1984. na listi svjetske baštine UNESCO-a, a papa Benedikt XVI. prošle ju je godine posvetio i proglasio bazilikom.

Antoni Gaudi (1852.-1926.) bio je katalonski arhitekt Art Nouveaua, poznat po originalnom stilu i iznimno osobnom dizajnu. Svoje je srce darovao tom kolosalnom kompleksu te je 1914., sa 62 godine, odlučio i živjeti u jednoj kućici u dvorištu katedrale, posvetivši se isključivo izgradnji svog remek-djela.

Nakon njegove iznenadne smrti 1926. njegovi su suradnici nastavili izgradnju po njegovim planovima, a 1935. u tome ih je prekinuo španjolski Građanski rat. Izgradnja je nastavljena sedamdesetih nakon pada fašističkog režima i od tada vrlo polagano traje i do danas. Kad bude gotova, katedrala će biti visoka oko 45 i duga 110 metara.

22.09.2011. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh