« Ekosfera
objavljeno prije 4 dana i 13 sati
EH, DA...

Slaba potražnja za "zelenim" čelikom i aluminijem

Slaba potražnja ograničava ulaganja u proizvodnju 'zelenog' aluminija, čelika i cementa, upozorila je inicijativa ITA, procijenivši potrebni iznos na nekih 700 milijardi dolara

Mda...
Mda... (Arhiva)
Više o

"zeleni" čelik

,

"zeleni" aluminij

Više od 450 velikih industrijskih projekata diljem svijeta traži stotine milijardi dolara ulaganja kako bi se smanjile emisije ugljika, objavio je u četvrtak Akcelerator industrijske tranzicije (ITA).

Inicijativa je pokrenuta za prošlogodišnjem klimatskom samitu Ujedinjenih naroda, a aktivna je u Brazilu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pružajući ciljanu podršku nositeljima projekata, stoji u priopćenju.

Šest sektora teške industrije obuhvaćenih istraživanjem, uključujući one aluminija, cementa, kemikalija, čelika, zrakoplovstva i brodarstva, zaslužno je za približno 30 posto globalnih emisija ugljičnog dioksida (CO2), navodi ITA.

"Kako bismo ostali na putu prema klimatskim ciljevima usklađenim s Pariškim sporazumom, kritična masa velikih projekata... mora donijeti konačnu odluku o ulaganju u iduće dvije do tri godine", napominju u priopćenju.

Nositelji projekta nisu, međutim, osigurali čvrste obveze o kupnji proizvoda s niskim udjelom ugljika, kao što su 'zeleni' čelik i održivo zrakoplovno gorivo, kako bi se osigurala potrebna sredstva, dodaje se.

"Nedostatak jasne, održive potražnje za proizvodima s niskim udjelom ugljika najveća je pojedinačna prepreka ulaganjima. Tvrtke i financijeri ne mogu se obvezati na takve projekte ako nisu sigurni u tržište", rekla je izvršna direktorica tajništva ITA-e Faustine Delasalle.

ITA je aktivna u Brazilu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pružajući ciljanu podršku nositeljima projekata, stoji u priopćenju.

22.09.2024. 13:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh