« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
LETEĆI TANJUR

Skylifter - NLO koji će premještati bolnice i hotele

VIDEO - Leteći tanjur koji može primiti i premjestiti teške objekte razvija australsko poduzeće Skylifter

Skylifter
Skylifter (skylifter.com.au)
Više o

NLO

,

transport

,

izumi

,

leteći tanjur

,

rođeni 25. listopada

Leteći tanjuri poznatiji su nam iz carstva SF-a, ali bi se kroz nekoliko godina mogli početi koristiti i u svakodnevnom životu za premještanje objekata. Australsko poduzeće Skylifter u gradu Brisbane u državi Queensland razvija leteće brodove koji više sliče NLO-ima nego klasičnim zrakoplovima.

Jedan leteći tanjur može primiti i premjestiti sedam puta teži objekt od najsnažnijeg transportnog helikoptera na svijetu, ruskog Mil Mi-26. Skylifter bi tako mogao biti od velike koristi za područja pogođena nepogodama jer može u kratkom vremenu transportirati čitave male bolnice, piše Business Day.

>>Koja je najveća brzina postignuta pomoću ljudske tehnologije?

"Oblik diska letjelici daje potrebnu aerodinamiku te je čini manje otpornom na vjetar", objašnjava menadžer Skyliftera Sam Mokhtari. Letjelicom će upravljati dva pilota smještena u kabini ispod samog tanjura. Na vanjskim dijelovima diska nalazit će se propeleri, a potrebna energija dobivat će se iz solarnih ćelija i generatora na biodizel.

Maksimalna brzina Skyliftera iznosi 83 km/h pri stabilnim vremenskim uvjetima te u jednom danu može prijeći udaljenost od najviše 2000 kilometara.

Prvi, manji prototip letjelice (Betty) uspješno je prošao testiranja u laboratoriju, a letjelica Vikki prikupila je i nekoliko sati leta na otvorenom. Aktualan model na daljinsko upravljanje, Nikki, trebao bi biti gotov do 2013. godine, dok će se prva prava letjelica od 150 metara graditi za šest do sedam godina.


11.10.2010. 11:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh