« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
TKO TU KOGA

Skupština HNS-a počela svađom i uvredama

Igor Štimac nije dozvolio početak rada zbog sukoba oko vjerodostojnice, na što mu je Zdravko Mamić poručio da je razbojnik

Igor Štimac
Igor Štimac (Drago Sopta/Cropix)
Više o

Zdravko Mamić

,

HNS

,

Igor Štimac

,

Vlatko Marković

,

Hrvatski nogometni savez

Izborna skupština Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) u hotelu Westin nažalost je otvorena incidentom i prije nego što je službeno počela.

Do problema je došlo zbog sukoba oko vjerodostojnice jednog od predstavnika Dubrovačko-neretvanskog saveza. Na prvom zasjedanju su kao predstavnici ovog saveza izabrani Krešimir Vejić i Mato Previšić, no ta je odluka kasnije poništena, a potom su kao delegati izabrani Vejić i Tomislav Jurjević. Međutim, Vejić je po dolasku u Westin ostao bez legitimacije koju je uzeo Previšić.

Zbog toga Igor Štimac nije dozvolio početak rada Skupštine, što je izazvalo burnu reakciju Zdravka Mamića koji je Štimcu poručio da je razbojnik. Mamić je potom vikao i prema Zoranu Cvrku koji je vodio osiguranje da uspostavi red. "Ti si budala koja ne zna svoj posao," vikao je Mamić Cvrku.

Štimac nije popuštao u svom zahtjevu traživši da Previšić preda svoj glasački listić jer nema pravo sudjelovanja na Skupštini, dok je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić zatražio da Skupština napokon počne.

Nakon natezanja Skupština je s 20 minuta zakašnjenja ipak počela intoniranjem hrvatske himne, a potom i minutom šutnje za sve preminule skupštinare. Prigodu da otvori Skupštinu dobio je Vlatko Marković koji je istaknuo kako se borba za predsjedničko mjesto pretvorila u nešto što ne može služiti nas čast nikome jer bilo je puno podmetanja, tužbi, teških riječi. Nogomet ne postoji zbog nas, nego mi zbog nogometa, istaknuo je Marković koji se ispričao predstavniku Uefe Františeku Laurinecu zbog nemilih scena.

Do nadmudrivanja je došlo i oko izbora ljudi u radno predsjedništvo. Igor Štimac je zatražio da u radnom tijelu ima svoje ljude, jer i on je legitimni kandidat za predsjednika, a za dva člana predložio je Josipa Šarića i Darka Jergovića. No, njegov zahtjev je sakupio nedovoljna 23 glasa, dok je Markovićev prijedlog dobio 25 glasova, pa su u radno predsjedništvo uvršteni Vlatko Marković kao predsjednik, te Mato Kljaić, Branko Laljak, Mario Rubeša i Željko Širić.

Potom je uslijedila pauza kako bi Verifikacijska komisija donoijela odluku koliko članova Skupštine ima pravo glasa.

Skupštinu HNS-a čini 49 članova, a za pobjedu je potrebno natpolovična većina, što je 25 glasova. Skupština je sastavljena od 22 konstutivna elementa, svaki s minimalno dva glasa. Županijski savezi koji ima više od 100 klubova ima pravo na tri glasa, dok Osječko-baranjski savez ima više od 150 klubova, pa prema tome i četiri glasa. (hina/metro-portal)

17.12.2010. 14:34:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh