« Život
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
OTKRIĆE

Škotski aristokrati igrali nogomet s jasnim pravilima još u 15. stoljeću

Dosad se vjerovalo da su se prvi oblici nogometa, prije nego su za tu igru sredinom 19. stoljeća uvedena jasna pravila, svodili na brutalne borbe igrača oko lopte

Fotografija vijesti
Više o

nogomet

,

Škotska

,

srednji vijek

Istraživanja Škotskog muzeja nogometa pokazala su kako su škotski aristokrati već su u 15. stoljeću igrali nogomet prema precizno utvrđenim pravilima, javlja Hina.

Istraživači su u arhivima pronašli spise koji pokazuju da su inačice nogometa koji se igrao po jasno utvrđenim propisima, postojale prije nekoliko stoljeća.

U pismu iz 1568., opisana je nogometna utakmica koju je u dvorcu Carlisle igralo dvadeset igrača u nazočnosti kraljice Marije Stuart kao dobra igra s "malo prekršaja".

U drugome dokumentu koji se čuva u arhivima kraljevskog rizničara spominje se da je 1497. godine kralj James IV kupio vreću "fut ballis".

Dosad se vjerovalo da su se prvi oblici nogometa, prije nego su za tu igru sredinom 19. stoljeća u Engleskoj uvedena jasna pravila, svodili na brutalne te manje više anarhične borbe mnogobrojnih igrača oko lopte.

"Pronašli smo informacije koje pokazuju da se nogomet razvijao stoljećima", rekao je kustos muzeja Richard McBrearty za Times.

18.10.2011. 18:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh