« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
BRAVO!

Škotska zabranjuje GMO usjeve

Škotska će zabraniti uzgoj genetski modificiranih usjeva, objavilo je ministarstvo poljoprivrede

GMO nema prolaz u Škotsku
GMO nema prolaz u Škotsku (Shutterstock)
Više o

GMO

,

Škotska

,

zabrana GMO

Škotski ministar poljoprivrede Richard Lochhead najavio je da će Škotska zatražiti da je se isključi iz dogovora na razini EU o uzgoju GMO usjeva, jer se škotska vlada nije spremna "kockati se" s budućnošću poljoprivrednog sektora vrijednog 14 milijardi funti

Čelnici poljoprivrednika razočarani su tim potezom.

Prema pravilima EU, GMO usjevi moraju najprije biti službeno odobreni prije nego što se počnu saditi. Amandman koji je stupio na snagu ranije ove godine dopušta zemljama članicama da ograniče ili zabrane uzgoj genetski modificiranih organizama na svom teritoriju.

Lochhead je rekao da je Škotska svjetski poznata po predivnoj prirodi, pa će zabrana GMO usjeva zaštititi i dodatno osnažiti njezin "čisti, zeleni imidž".

"Uzgoj GMO usjeva u Škotskoj naštetio bi tom imidžu, ne želimo se kockati s 14 milijardi funti vrijednim sektorom proizvodnje hrane i pića", istaknuo je.

Tu je odluku pozdravila predsjednica škotskih Zelenih Alison Johnstone koja je pozvala vladu da učini korak više i natjera velike trgovačke lance za preciznije označavaju meso, jaja i mliječne proizvode dobivene od životinja koje su hranjene GMO organizmima.

No, čelnik škotskih poljoprivrednika Scott Walker razočaran je potezom vlade.

"Druge zemlje potiču biotehnologiju tamo gdje je poželjna i mi bi morali slijediti taj primjer", istaknuo je.

"Ti usjevi mogli bi imati važnu ulogu u održivoj poljoprivredi i istovremeno u zaštiti okoliša do kojeg je nama u Škotskoj izuzetno stalo", dodao je.

Huw Jones, profesor molekularne genetike ocijenio je da je vladina odluka "tužan dan za znanosti i za Škotsku" i tvrdi da su GMO usjevi odobreni u EU "sigurni za ljude, životinje i okoliš".

10.08.2015. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh