« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SINDIKAT PREPOROD:

Školstvu je rebalansom oduzeto 600 milijuna kuna

Sindikat Preporod smatra kako je rebalans nije proveden na državnom nego na proračunu MZOŠ-a, koje je ostalo bez 600 milijuna kuna

(Vedran Đulić/CROPIX)
Više o

sindikat Preporod

,

MZOŠ

,

Željko Stipić

,

rebalans proračuna

,

školstvo

Subotnji rebalans državnog proračuna predstavlja konačni obračun s projektom 'Srednja škola za sve' jer su njegove glavne stavke ukinute i prije nego su zaživjele - besplatni udžbenici, besplatni srednjoškolski učenički prijevoz i finaciranje smještaja i prehrane u učeničkim domovima, rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić.

On ističe kako je svaki proračun svojevrsna politička poruka pa vlast, smanjenjem od 600 milijuna kuna za obrazovanje u ovom rebalansu i gotovo 900 milijuna u onom od travnja, poručuje da joj obrazovanje nije prioritet već trošak. Dodao je kako je rebalansom zahvaćeno još 15-ak proračunskih stavki u području obrazovanja, među kojima i neka kapitalna ulaganja.

"Tražimo odgovornost onih koji su u svibnju, uoči lokalnih izbora, najavili besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola i smatramo da građanima treba konačno reći istinu kako znanje u Hrvatskoj nije prioritet već trošak", Željko StipićSredstva za informatičku izobrazbu nastavnika u dva rebalansa smanjena su s dvanaest na osam milijuna kuna, a novac za pomagala i opremu s 13,5 na 6,7 milijuna kuna pri čemu je do lipnja u osnovnim školama već potrošeno 6,5 milijuna kuna.

Srezana su i sredstava za opremanje strukovnih škola s 12,6 na 6,8 milijuna kuna, pri čemu su gotovo četiri milijuna potrošena već u prvoj polovici godine. Značajno su smanjena i sredstava za projekte za unapređenje rada darovitih učenika te za subvencije za učiteljske stanove, kazao je Stipić.

Izvor: Hina

13.07.2009. 13:38:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh