« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
KAKO NOSITI TORBU?

Školske torbe - pravilno nošenje važnije od težine

Dok država konačno ne riješi problem preteških školskih torbi, djeca si mogu sama pomoći pravilnim nošenjem

Školska torba
Školska torba (Free Digital Photos)
Više o

djeca

,

škola

,

torbe

,

školske torbe

Svako dijete može bez zdravstvenih posljedica na ramenima nositi školsku torbu čija se težina kreće oko 20% tjelesne težine djeteta. Iako na težinu uglavnom ne možemo sami utjecati (u Hrvatskoj već godinama čekamo da država riješi problem teških torbi), djeci možemo pomoći tako da ih naučimo pravilnom nošenju, upozoravaju nositelji projekta "Kid Check" saarskoga sveučilišta

"Donedavno pravilo o torbama koje ne prilaze 10-15% težine djeteta temeljilo se na starim mjerenjima i pretpostavci da dijete do škole mora prevaliti dugačak put. Danas djeca do škole u prosjeku hodaju 15-tak minuta te uz pravilno držanje mogu nositi i nešto teže torbe", kaže voditelj projekta Oliver Ludwig.

Roditelji bi školsku torbu trebali pakirati zajedno s učenicima osnovne škole. Pritom je teže predmete potrebno smjestiti bliže tijelu, a lakše dalje. Na primjer, težak zemljovid treba biti bliže leđima dok sendvič za užinu može biti u vanjskom džepu.

Nadalje, jako je važno da se torba nosi na ramenima te da je dobro zategnuta uz tijelo, odnosno da se nalazi iznad stražnjice. Torbe koje "vise" i duboko padaju negativno utječu na djetetovo držanje.

Djeca sa slabom muskulaturom ne mogu nositi niti lagane torbe. "U tom slučaju umjesto promjene ruksaka ili ostavljanja knjiga kod kuće pametnije je dijete uključiti u sportski klub gdje će ojačati svoju muskulaturu", upozorava Ludwig. Navedeni problem se često javlja u novije vrijeme s obzirom da djeca više vremena provode kod kuće u sjedećem položaju uz računala i TV ekrane.

Torbe se nikako ne smiju nositi na jednom ramenu ili u ruci.

Projekt "Kid Check" pokrenut je 1999. godine i u njemu sudjeluju priznati stručnjaci koji istražuju i dijagnosticiraju pogrešno držanje kod djece kako bi im pomogli da uklone nedostatke koji s godinama mogu postati ozbiljan zdravstveni problem.

16.03.2011. 19:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh