« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
panika?

Skočila potrošnja plina u Zagrebu

Snažan skok potrošnje u Zagrebu ugrožava plan potrošnje, uvode se restrikcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Beribak/CROPIX)
Više o

plin

,

plinoopskrba

,

poskupljenje plina

,

Zagreb potrošnja plina

Iznimno niske temperature uzrokovale su i povećanje potrošnje prirodnog plina te je potrošnja danas u Zagrebu povećana za 10 posto u odnosu na jučer, doznaje se večeras u Gradskoj plinari Zagreb.

Jučer je, naime, potrošnja iznosila 3,6 milijuna prostornih metara, a danas je oko 3,9 milijuna prostornih metara, navode u zagrebačkoj Gradskoj plinari.

Najveći lokalni distributer plina u Hrvatskoj od sutra, od 8 sati počet će provođenjem 6. stupnja ograničenja opskrbe prirodnim plinom koji se odnosi na industrijske i sve ostale nezaštićene kupce plina.

Ministarstvo gospodarstva večeras je izvijestilo da se od sutra, 10. siječnja u 8 sati uvode mjere 5. i 6. stupnja ograničenja opskrbe prirodnim plinom - 5. stupanj podrazumjeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, osim HEP-a, a 6. stupanj obustavu isporuka svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima.

Pritom će se voditi računa o svim tvrtkama koje bi zbog obustave isporuke plina mogle pretrpjeti štetu na postrojenjima, odnosno one će biti na tehnološkom minimumu.

To na području koje pokriva Gradska plinara Zagreb znači da će od sutra, od 8 sati svi potrošači u kategoriji poduzetništvo, koje koriste plin za tehnološka postrojenja ili grijanje, biti obuhvaćeni mjerama 6. stupnja ograničenja, izjavio je glasnogovornik zagrebačke Gradske plinare Davor Šestan.

Po njegovoj procjeni riječ je o oko 900 poslovnih subjekata, od industrijskih potrošača do trgovačkih centara i slično.

U Gradskoj plinari Zagreb, u kojoj se rade planovi za iskapčanje tih potrošača, napominju kako će se pritom rukovoditi načelom da se tvrtkama koje bi zbog obustave isporuke plina mogle imati velike štetu na samim postrojenjima, osiguraju količine plina potrebne za očuvanje tehnoloških karakteristika postrojenja, odnosno tehnološki minimum.

Kako bi se i nadalje osigurala stabilna opskrba plinom kućanstava i drugih zaštićenih potrošača (bolnica, vrtića i sl.) iz zagrebačke Gradske plinare ponovno apeliraju na građane za racionalnu potrošnju plina.

"Apeliramo na kućanstva da se ponašaju odgovorno, jer ako se u stanovima temperatura grijanja spusti samo za jedan stupanj Celzijevih ostvaruje se ušteda u potrošnji plina od 6 posto", kazao je Šestan.

Gradska plinara Zagreb na područjima gradova Zagreb, Zaprešić, Velika Gorica te općina Brdovec, Pušća, Marija Gorica i Dubravica opskrbljuje oko 240 tisuća kućanstava.(hina/metro-portal)

09.01.2009. 22:11:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh