« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VELIKA BRITANIJA:

Skeneri tijela u zračnim lukama su nezakoniti

Britanci se boje da bi skeneri mogli povrijediti britansku legislaturu protiv diskriminacija

(Getty Images)
Više o

zračne luke

,

sigurnost zračnih luka

,

skeneri tijela

Skeneri cijelog tijela postavljeni u dvjema britanskim zračnim lukama nakon pokušaja atentata u zrakoplovu na liniji Amsterdam-Detroit, mogli bi se kositi sa zakonskim propisima o zaštiti ljudskih prava, ocijenila je u utorak britanska službena agencija za ljudska prava.

Povjerenstvo za jednakost i ljudska prava navelo je u pismu upućenom britanskoj vladi da bi tjelesni skeneri postavljeni početkom veljače u zračnim lukama Heathrowu i u Manchesteru mogli kršiti prava na intimu zajamčena člankom 8. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Tjelesni skeneri pružaju vrlo detaljan prikaz koji brojne udruge smatraju previše indiskretnim.

"Iako shvaćamo da postoji legitiman cilj tog kršenja privatnog života, jako nas brine poštuje li se ili ne tom indiskrecijom zakon", piše predsjednik Povjerenstva Trevor Phillips.

"Politike nacionalne sigurnosti za cilj imaju zaštitu naših života i naših sloboda, a porazno bi bilo da se tom zaštitom unište ostale naše slobode", dodao je on.

Po mišljenju Povjerenstva, tjelesni skeneri - koji bi se u konačnici trebali postaviti u svim britanskim zračnim lukama - mogli bi povrijediti britansku legislaturu protiv diskriminacija. Selekcija bi se mogla raditi u funkciji "vjerskih odora, destinacija, nacionalnosti ili podrijetla što bi bilo ilegalno i diskriminirajuće". (hina/metro-portal)

16.02.2010. 11:04:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh