« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
KWANGMYONGSONG-2

Sjevernokorejski satelit bit će uskoro lansiran

Pripreme su završene, satelit će biti lansiran do srijede.

(Getty Images)
Više o

Sjeverna Koreja

,

Pjongjang

,

lansiranje satelita

,

Kwangmyongsong-2

,

Unha-2

Sjeverna Koreja završila je pripreme za lansiranje svog komunikacijskog satelita i to će biti "uskoro", izvijestila je u subotu službena novinska agencija te zemlje oglušivši se o pozive Zapada koji sumnja da se planira prikriveno testiranje oružja.

"Pripreme za lansiranje Kwangmyongsong-2, eksperimentalnog komunikacijskog satelita, raketom Unha-2, završene" i "Satelit će uskoro biti lansiran", javila je KCNA.

Nešto ranije i južnokorejska novinska agencija Yonhap javila je da je susjedna Sjeverna Koreja postavila opremu za praćenje lansiranja.

Zadnjih dana jačao je međunarodni pritisak na režim izolirane komunističke zemlje da obustavi pripreme.

Sjedinjene Države i Južna Koreja vjeruju da je lansiranje krinka za testiranje dalekometne rakete dometa 6.700 km, koja teoretski može doseći američki teritorij na Aljasci.

Japanska vlada postavila je proturaketne štitove u Tokiju i okolici te najavila da će srušiti svaku raketu koja bi prijetila njezinu teritoriju.

Pjongjang tvrdi da ima pravo na komunikacijski mirnodopski satelit, a već ranije je obavijestio međunarodne vlasti da lansiranje planira između subote i srijede.

U petak je južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak najavio da bi Pjongjang svoj satelit mogao lansirati već u subotu, a SAD i njegovi saveznici opet su pozvali Pjongjang na suzdržanost i najavili "oštar" odgovor na lansiranje. (hina/metro-portal)

04.04.2009. 08:40:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh