« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
POTVRĐENO

Sjevernokorejski nuklearni pokus bio je snage 10 do 20 kilotona

Sjeverna Koreja zanemarila je pozive međunarodne zajednice i nastavila svoj nuklearni program.

(Getty Images)
Više o

Sjeverna Koreja

,

nuklearni program

,

nuklearni pokus

,

nuklearna eksplozija

Snaga sjevernokorejskoga nuklearnog pokusa, izvedena u ponedjeljak, bila je 10 do 20 kilotona, objavile su ruske agencije prenoseći priopćenje ruskog ministarstva obrane.

"Dana 25. svibnja u 4:54 sata i 41 sekundu (2:54 sata po srednjoeuropskome vremenu), služba za posebnu kontrolu ministarstva obrane zabilježila je u Sjevernoj Koreji podzemnu nuklearnu eksploziju snage 10 do 20 kilotona", rekao je, kako prenosi Interfax, glasnogovornik ministarstva Aleksandar Drobiševski.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila da je izvela novi nuklearni pokus, jači od onog iz listopada 2006. godine, zanemarivši pozive međunarodne zajednice da odustane od svog nuklearnog programa.

Nuklearni pokus o kojem je Sjeverna Koreja izvijestila u ponedjeljak bio je snažniji od prvog koji je izvela u listopadu 2006., po podatcima norveškoga seizmološkog instituta Norsar.

Pokus je uzrokovao potres snage 4,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, a onaj od 9. listopada 2006. bio je snage 4,2 stupnja.

Udar je u Norveškoj zabilježen je u 3:04 sata po srednjoeuropskome vremenu, što znači da je u Sjevernoj Koreji aktiviran u 2:54 sata zbog vremena koje je potrebno da udar dosegne Skandinaviju, dodaje Norsar. (hina/metro-portal)

25.05.2009. 14:59:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh