« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
SUMANUTO

Sjevernokorejske rakete pred Papu

Već pri dolasku pape Franje u Južnu Koreju je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je pala u more. Ali Papa je ipak našao ljubazne riječi kojima je pozvao na pomirenje

Raketama na Papu
Raketama na Papu (Arhiva)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

papa Franjo

Papin posjet Južnoj Koreji na VI. Danima mladih Azije uživa veliku pažnju u toj zemlji. Već danima je Seul prepun plakata Pape, makar u Južnoj Koreji ima oko pet milijuna kršćana - dakle desetak posto stanovništva. Ali gotovo nigdje na svijetu broj kršćana ne raste tako brzo kao u Aziji. U Južnoj Koreji je još početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća bilo oko milijun i tristo tisuća vjernika, danas ih je gotovo četiri puta više. U Aziji je od 2007. do 2012. broj katolika porastao za 11,4 % - usporedbe radi, u Europi je broj porastao za 1,3 %.

Već na dolasku je papa Franjo pokazao kako mu je jasno da nikakvi brojevi nisu važni i da dolazi u područje gdje neki i njega osobno smatraju provokacijom. Tako je i Kina, koja već odavno prigovara katolicima da su "strani špijuni" i tjera ih u nekakvu vlastitu "patriotsku" katoličku crkvu, spriječila odlazak barem stotinjak mladih kineskih katolika da odu na Dane mladih u Seul.

Papa nad Kinom

Ali i svećenici i predstavnici raznih crkvenih misija u Kini javljaju kako se ovaj put događa nešto čudno. To je samo dio mladih Kineza koji su željeli u Južnu Koreju, a neki su uspjeli otputovati. Doduše, gotovo svi su proteklih dana dobili posjetu kineskih nadležnih službi gdje ih se savjetuje da ne odu, ali izgleda da je tek na lokalnoj razini nekima zabranjen odlazak iz zemlje. I to se dogodilo razmjerno "civilizirano": jednostavno im na aerodromu nije dopušten odlazak, ali vlada i policija Kine je itekako poznata i po drugačijim, mnogo drastičnijim postupcima prema tamošnjim katolicima.

Povrh toga, zrakoplovu u kojem je bio papa Franjo je dopušten prelazak preko zračnog prostora Kine. To se još nikad nije dogodilo: sve pape su do sad morale zaobilaziti Kinu s kojom Vatikan nikad nije uspostavio diplomatske odnose i na svoje odredište putovati duljim putem preko Indijskog oceana. Papa je zato još iz zrakoplova uputio pozdrav kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, upućujući "najbolje želje vašoj ekselenciji i vašim sugrađanima i pozivam blagoslov mira i blagostanja na kinesku naciju."

Ukor i Sjeveru i Jugu

Nakon Kine je uslijedio "pozdrav" Sjeverne Koreje koja je, kao i u proteklim danima, opet ispalila "probnu" raketu koja je pala u more. Raketa je ispaljena samo stotinjak kilometara od mjesta gdje se u tom trenutku nalazio avion s Papom, ali papa Franjo se u prvim izjavama na to nije obazirao.

Naime, zajedno s Danima mladih Azije ovog vikenda počinju i zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Utoliko je već po dolasku i svečanom prijemu južnokorejske predsjednice Park Geun Hye podsjetio kako se zidovi mržnje i nepovjerenja moraju uvijek iznova probijati kulturom pomirenja i solidarnosti. "Mir se prije može postići mirnim slušanjem sugovornika i dijalogom, nego međusobnim optužbama, besmislenim kritikama i demonstracijama sile."

Nepravde prošlosti se time ne smiju zaboraviti, ali se moraju prevladati međusobnim opraštanjem, tolerancijom i suradnjom. O napetostima Južne i Sjeverne Koreje je Papa izjavio kako "težnja miru Koreje svima nama leži na srcu, jer ona utječe na stabilnost regije i doista, na čitav naš svijet umoran od rata". Zato je nakon susreta s predsjednicom i u obraćanju pred predsjedničkom palačom u Seulu podsjetio kako ste "vi jedini siguran put u trajan mir."

I maleno je dovoljno

Papa se nakon dočeka susreo i s katoličkim biskupima te zemlje. Tu katoličku zajednicu predvodi 35 biskupa pri čemu je nadbiskup Seula, kardinal Andrew Yeom Soo-Jung i privremeni biskup sjevernokorejske metropole Pjongjanga. Jedva da se zna, koliko uopće ima katolika u Sjevernoj Koreji, neki misle da ih je ostala doista još samo šačica, a Sjeverna Koreja je odbila svaku suradnju na ovim Danima mladih u Seulu.

Papa Franjo je pohvalio južnokorejske biskupe, osobito zbog toliko velikog rasta katoličke zajednice u toj zemlji. "Južna Koreja se od zemlje u koju su dolazili misionari pretvorila u zemlju iz koje odlaze misionari širiti vjeru. Ipak, još jednom je podsjetio kako je katolička crkva "crkva siromašnih i za siromašne" i kako nisu važne "institucionalne dimenzije", nego briga i skrb za one kojima je to potrebno: siromašne i osobito izbjeglice.

Vjeran svojim navikama, papa Franjo se i kroz Seul vozi u razmjerno malenom modelu automobila korejskog proizvođača. Pored sudjelovanja na Danima mladih Azije, Papa će ovom prigodom proglasiti blaženim 124 Korejanaca, vjernika koji su umrli mučeničkom smrću u 18. i 19. stoljeću.

Piše: A. Šubić/DW
15.08.2014. 10:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh