« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
KAESONG

Sjeverna Koreja zabranila južnokorejskim radnicima ulazak u zajedničku zonu

Već više od mjesec dana Sjeverna Koreja prijeti Sjedinjenim Državama nuklearnim napadom te da će bombardirati njihove pacifičke baze

Nema ulaza za južnokorejance
Nema ulaza za južnokorejance (Arhiva)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Kaesong

,

industrijska zona

Jedan južnokorejski dužnosnik je rekao kako će stotinama Južnih Korejaca koji su trenutno u industrijskoj zoni Kaesong biti dopušteno da odu. Sjeverna Koreja je ranije odgodila pristup parku koji se nalazi u blizini granice s Južnom Korejom.

Ta zona godišnje ostvaruje razmjenu od 2 milijarde dolara za siromašni Sjever.

Zabrana ulaska u zonu dolazi nakon što je Pyongyang rekao da će ponovno aktivirati nuklearni reaktor u Yongbyonu koji koristi za proizvodnju plutonija za svoj program nuklearnog oružja, a Sjedinjene Države rasporedile vojne kapacitete zbog sve veće napetosti sa Sjeverom.

Kompleks Kaesong uspostavljen je 2004. u suradnji dviju Koreja, a trenutačno u njemu rade 123 južnokorejske tvrtke koje zapošljavaju više od 50.000 Sjevernih Korejaca za proizvodnju kućanskih potrepština.

Već više od mjesec dana Sjeverna Koreja prijeti Sjedinjenim Državama nuklearnim napadom te da će bombardirati njihove pacifičke baze, a Južnoj Koreji da će s njom zaratiti.

Prijetnje su odgovor na, kako Pyonyang kaže, 'neprijateljske' zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje te nove UN-ove sankcije nametnute ovoj izoliranoj zemlji zbog trećeg nuklearnog testa izvedenog u veljači.

03.04.2013. 14:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh