« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
JE LI VRIJEME?

Rusija zabrinuta za stanje u Sjevernoj Koreji

Ono što se događa svakako zabrinjava Rusiju jer je u blizini naše granice na krajnjem istoku nastala eksplozivna situacija

Kim Jong-un ide do kraja?
Kim Jong-un ide do kraja? (Arhiva)
Više o

SAD

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Treći svjetski rat

,

nuklearni udar

Peking je zatražio od 'svih zainteresiranih strana da ostanu mirne i pokažu suzdržanost', rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineske diplomacije. Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Yesui sastao se u utorak s veleposlanicima Sjedinjenih Država, Sjeverne i Južne Koreje kako bi ih obavijestio o 'iskrenoj zabrinutosti' Kine.

Sjeverna Koreja je u srijedu spriječila južnokorejske zaposlenike da uđu u kompleks Kaesong, na sjevernokorejskom teritoriju, koji je simbol suradnje dviju zemalja.

Seul je upozorio da ima plan djelovanja u izvanrednoj situaciji, a predviđa moguću primjenu sile kako bi se zajamčila sigurnost njegovih radnika u Kaesongu.

Kina je nedavno glasovala za sankcije Pjongjangu, ali ne želi prestroge mjere koje bi mogle ubrzati gospodarsko propadanje njezina saveznika i na kraju dovesti do kaosa, dolaska velikog broja sjevernokorejskih izbjeglica u Kinu i ujedinjenja Koreje pod proameričkom demokratskom vlašću.

Rusija je zabrinuta zbog 'eksplozivnog' stanja u vezi sa Sjevernom Korejom, rekao je u srijedu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov.

'Ono što se događa svakako zabrinjava Rusiju jer je u blizini naše granice na krajnjem istoku nastala eksplozivna situacija', rekao je Morgulov, a prenio je Interfax.

'Pozivamo sve strane da se suzdrže od bilo kakve izjave i od bilo kakvog čina koji bi mogao pogoršati stanje', dodao je diplomat.

'Ne mislim da jedna od strana svjesno želi izazvati rat. No u ovim veoma napetim okolnostima dovoljna je obična ljudska pogreška ili tehnički nedostatak da stanje izmakne kontroli', istaknuo je Morgulov.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un naredio je u petak da počnu pripreme za raketne udare na američki kontinent i na američke baze u Tihom oceau, kao odgovor na pokusne letove američkih 'nevidljivih' bombardera B-2.

Washington je u utorak obećao da će braniti sebe, svoje saveznike Južnu Koreju i Japan od Pjongjanga, a američki državni tajnik John Kerry je ponašanje sjevenokorejskog čelnika nazvao 'opasnim' i 'neodgovornim'.

03.04.2013. 16:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh