« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ZVECKANJE ORUŽJEM

Sjeverna Koreja tvrdi da je spremna za rat

Prijetnja Južnoj Koreji vjerojatno je odgovor na dolazak Hillary Clinton u Seul.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Hillary Clinton

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

prijetnja

,

Seul

,

Lee Myung-Bak

Sjeverna Koreja objavila je kako je savršeno spremna za rat s Južnom Korejom intenzivirajući svoju ratnu retoriku nekoliko sati prije dolaska američke državne tajnice Hillary Clinton u južnokorejski Seul.

"Klika izdajica južnokorejskog predsjednika Lee Myung-Baka nikada ne bi trebala izgubiti iz vida činjenicu da je Narodna vojska Koreje savršeno spremna na bespoštednu borbu", izjavio je glasnogovornik sjevernokorejskog glavnog stožera čije riječi prenosi službena novinska agencija KCNA.

Odnosi između dvije države na poluotoku, službeno još uvijek u ratu nakon sukoba iz 1950.-1953., pogoršani su nakon dolaska na vlast južnokorejskog predsjednika Lee Myung-Baka u veljači 2008. godine.

Taj konzervativni političar zalaže se za nepopustiljivi pristup Sjevernoj Koreji nakon desetljeća politike pružene ruke njegova liberalnog prethodnika.

U znak odmazde Sjeverna Koreja je krajem siječnja prekinula sve političke i vojne sporazume s Južnom.

Američka državna tajnica Hillary Clinton trebala bi u četvrtak navečer doputovati u Seul u okviru inauguralne azijske turneje na kojoj je već posjetila Japan i Indoneziju.

Njezin posjet Seulu bit će većinom posvećen sjevernokorejskom nuklearnom dosjeu. (hina/metro-portal)

19.02.2009. 13:16:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh