« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Počelo sastavljanje nove izraelske vlade

Shimon Peres se sastao s predstavnicima Kadime i Likuda.

Izraelski predsjednik Shimon Peres.
Izraelski predsjednik Shimon Peres. (Arhiva)
Više o

Izrael

,

Shimon Peres

,

Likud

,

Tzipi Livni

,

Kadima

,

Benjamin Netanyahu

,

Knesset

,

Lieberman

,

Yisrael Beiteinu

Izraelski predsjednik Shimon Peres u srijedu navečer je počeo proces formiranja iduće izraelske vlade sastavši se s predstavnicima dvije stranke koje su na prošlotjednim izborima osvojile najviše zastupničkih mjesta u izraelskom parlamentu Knessetu.

Po izraelskom zakonu predsjednik se mora sastati sa svim skupinama koje su na izborima osvojile zastupnička mjesta kako bi čuo koga preporučuju za premijerski položaj. On može povjeriti bilo kojem zastupniku zadaću sastavljanja vlade ali je u pravilu povjerava onome tko ima najviše izgleda za uspjeh.

Oba izaslanstva koja su se sastala s Peresom u srijedu, stranka centra Kadima koja ima 28 zastupnika i tvrdolinijaški Likud s 27 zastupnika, predsjedniku su za mandatara preporučila svoje čelnike, dosadašnju ministricu vanjskih poslova Tzipi Livni i dosadašnjeg čelnika oporbe Benjamina Netanyahua.

Ocjenjuje se, međutim, da Netanyahu ima veće izglede za sastavljanje koalicije jer su stranke desnice osvojile 65 mjesta u Knessetu koji ima 120 zastupnika.

Po televizijskoj postaji Channel 2 Netanyahu može računati na preporuku 50 zastupnika, a Livni na samo 28.

Veliko je pitanje kome će se prikloniti Avigdor Lieberman, čelnik desničarske stranke Yisrael Beiteinu koja je osvojila 15 mandata. Izvori bliski Liebermanu tvrde da se on neće prikloniti ni Netanyahuu ni Livni, a ako se to dogodi ni Likud ni Kadima ne bi mogli dobiti većinu u Knessetu.

Po zakonu predsjednik ima rok od tjedan dana da se konzultira sa strankama i odredi novog premijera koji bi mogao dobiti parlamentarnu većinu.

Peresova glasnogovornica Ayelet Frish kazala je da će Peres svoju odluku donijeti "u petak ili nedjelju". (hina/metro-portal)

18.02.2009. 23:20:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh