« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RATNO STANJE

Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru

Novinska agencija Reuters navodi da su obje strane pucale u zrak pri čemu nije bilo stradalih ni štete

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

granica koreja

,

Sjeverna i Južna Koreja

Sjeverna i Južna Koreja u srijedu su razmijenili topničku vatru uz njihovu osporavanu zapadnu pomorsku granicu, izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja ispalila je nekoliko hitaca sa svoje obale, a kako su izvijestile novinske agencije pozivajući se na neimenovane vojne izvore u Seulu, Južna Koreja odmah je uzvratila vatrom s vojne baze na otoku u blizini granice.

Novinska agencija Reuters navodi da su obje strane pucale u zrak pri čemu nije bilo stradalih ni štete. Zapadna granica na moru poprište je brojnih pomorskih incidenata u zadnjih desetak godina.

Ratni brodovi Sjeverne i Južne Koreje lani u listopadu zapucali su jedan na drugoga, prvi put nakon sedam godina, pri čemu su oštećena plovila na obje strane. Sjeverna Koreja objavila je da je ubijen jedan a ranjena tri mornara. Krvavi pomorski sukobi na spornom području zbili su se i 1999. i 2002.

Morsku granicu dviju zemalja u Žutome moru čini tzv. Sjeverna linija razgraničenja koju su jednostrano ustanovile snage UN-a na kraju Korejskog rata (1950-1953). Sjeverna Koreja u više je navrata zahtijevala da se granica pomakne prema jugu.

Dvije zemlje tehnički su još uvijek u ratu. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 07:16:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh