« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HOLOKAUST

Obilježava se 65. godišnjica oslobođenja Auschwitza

Sirene Auschwitza obilježit će početak svečanosti u nekada najvećem koncentracijskom logoru u kojem je 1,1 milijun ljudi izgubilo živote

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

holokaust

,

koncentracijski logor

,

Auschwitz

Nekadašnji zatvorenici nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, veterani Crvene armije koji su ih oslobodili prije 65 godina i brojni uglednici, među kojima i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, odat će u srijedu počast 1,1 milijunu žrtava toga logora - simbola holokausta.

Sirene Auschwitza komemorativno će se oglasiti u 14 sati i 30 minuta kako bi obilježile početak svečanosti u nekada najvećem koncentracijskom logoru koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj.

Od 1940. do 1945, približno 1,1 milijun muškaraca, žena i djece, od kojih milijun europskih Židova, izgubilo je ondje živote.

Sudionici komemoracija okupit će se ispred memorijalnog centra Birkenau radi židovske molitve za mrtve i ekumenskih molitvi te kako bi čuli službene govore.

Tijekom jutra, Europski židovski kongres održat će konferenciju u Krakowu, od kojeg je Auschwitz udaljen pedesetak kilometara. Američki predsjednik Barack Obama ondje će odaslati poruku, emitiranu video-vezom.

Najveći i najsmrtonosniji od svih nacističkih koncentracijskih logora i logora smrti, Auschwitz-Birkeanu jedini je sačuvan onakav kakvog su ga ostavili Nijemci u bijegu pred Crvenom armijom.

Ostale logore smrti u Poljskoj, poput Sobibora, Treblinke i Belzeca, potpuno su uništili radi prikrivanja tragova.

Dan oslobođenja Auschwitza ujedno se obilježava kao međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim će povodom izraelski predsjednik Shimon Peres održati govor u njemačkom Bundestagu. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 09:09:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh