« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SPEKTAKULARNI UŽAS

Sjajna saga o Tariku

Odgovor i istina ili honorar i isprika? Pogađajte...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

HTV

,

Klaićeva bolnica

,

Tarik Filipović otkaz

Saga o Tariku i Milijunašu se nastavlja. Najavljivani novi, ali ipak nesuđeni voditelj Robert Kurbaša odbio je zamijeniti kolegu Filipovića.

Prema pisanju nekih medija Kurbaši je neugodno uzeti posao kolegi s kojim je navodno u dobrim odnosima.

Kako će priča završiti vjerojatno će se saznati u petak za kada je sazvana sjednica Vijeća HRT-a na kojoj će navodno biti i riječi o potezu Božidara Domagoja Burića koji, prema mišljenju nekih djelatnika javne televizije, nije bio po zakonu.

Bilo kako bilo, dok se sjajno klupko raspliće neka pitanja, kao i uvijek u 'sjajnim' slučajevima, se zaboravljaju.

Ono što je očito promaklo većini medijskih profesionalaca je problem u samom zapletu. Milijunaš, kao što je svima poznato, nije emisija koja ide 'u živo'. To znači da se sati i sati materijala pomno pregledavaju prije montiranja, nakon toga se odobravaju, a tek zatim emitiraju. Stoga se valja zapitati zašto je u naletu Burićevog bijesa odmah stradao voditelj, a ne urednik, odnosno urednik koji nadgleda rad tog urednika? Ne valja ulaziti u detalje možebitnih 'tajnih' dogovora ili internih ugovora, ali kako se radi o državnoj televiziji za pretpostaviti je da se po sustavu vrijednosti, logici i djelovanju ugledaju na državu pa ovakve 'pogreške' nikoga ne bi trebale čuditi.

Ono što je malo veći problem u cijeloj priči je legitimno pitanje koje je uzrokovalo probleme, a na njega nitko nije odgovorio - gdje su na kraju svi ti silni novci za Klaićevu?

Odmah po izbijanju 'skandala' o kojima je cijelo društvo postalo ovisno, između ostalog upravo zbog djelatnosti brojnih kolega osobe koja je trenutno 'na tapeti', odgovorne osobe iz Klaićeve bolnice reagirale su nevjericom, razočaranjem i šokom. No, opravdanje za svoje šokirane osjećaje, u vidu nekakvih dokumenata o putu spornog novca, nitko nije požurio pokazati. Hoće li ikada to napraviti? Možda, ali prva reakcija govori sasvim dovoljno, odnosno nedovoljno.

Ostaje, po običaju, i druga strana medalje. Kad se bura malo stišala, a suradnici malo pritisnuli, Burić je popustio i smislio kako popularnog voditelja zadržati na poslu ali ipak kazniti, jer autoriteti, po uzoru na državu, moraju ostati na svojim nepoljuljanim pozicijama bez obzira na greške.

Prema pisanju Jutarnjeg lista posljednji prijedlog Božidara Domagoja Burića je: Tarik Filipović će se obvezati da će od svog honorara svakog mjeseca uplaćivati 45.000 kuna Onkološkom odjelu Klaićeve bolnice. Njemu bi ostala zarada od oko 15.000 kuna tijekom iduća tri mjeseca, a u siječnju bi ga naslijedio novi voditelj.

Odličan prijedlog, čisti humanizam na djelu. Klaićeva, kao i svaka druga bolnica, definitivno može iskoristiti svaku kunu u dobre svrhe, ako do nje dospije, naravno.

Ali, nešto u ovoj priči ne valja. Što to toliko bode u oči? Burićevo 'posipanje pepelom' nakon što je Hloverka Novak Srzić izjavila da ne bi otpustila Filipovića? Ne, rekli smo već da ugledanje na državni aparat nije čudno. Možda humanizam. Ma nije ni to. Pa što li je onda? Ah, da, voditelj koji za angažman u zabavnom showu dobiva 60 tisuća kuna u mjesec dana.

Uz svo dužno poštovanje, komentar je suvišan, ali mora se reći - što je previše, previše je! Ali očito taman dovoljno da se čak i najveći 'humanitarci' ispričaju zbog postavljanja legitimnog pitanja -  gdje su na kraju ti novci za Klaićevu?

01.10.2009. 10:56:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh