« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

Sjajna karnevalska povorka na riječkom karnevalu

Lijep dan i gomila dobro raspoloženih maškara napravili su odličnu atmosferu

Fotografija vijesti
Više o

karneval rijeka

Veliko finale 27. Riječkog karnevala, Međunarodna karnevalska povorka, ni ove godine nije razočarala - niti je recesija smanjila veselje i šarenilo, niti je Valentinovo smekšalo karnevaliste koji koriste ovu prigodu da na duhovit i često vrlo diretan način komentiraju događanja u protekloj godini.

Skoro tradicionalno loše vrijeme ove je godine zaobišlo završnicu Riječkog karnevala, što je rezultiralo velikim brojem građana i gostiju iz drugih dijelova Hrvatske i drugih zemalja na Korzu, po okolnim ulicama i ugostiteljskim objektima, a svi su pratili najluđu povorku u kojoj je sudjelovalo oko 8.000 maškara u 94 grupe s nezaobilaznim alegorijskim kolima kojih je ove godine bilo 73.

Kako je bilo najavljeno, povorku je pratio i veliki broj visokih gostiju kao što su veleposlanici iz Alžira, Austrije, Crne Gore, Danske, Egipta, Francuske, Grčke, Izraela, Italije, Japana, Mađarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Španjolske, a prisutan je bio i predstavnik Svjetske banke za Hrvatsku. Od gradova prijatelja došli su predstavnici Kawasakija iz Japana, Estea iz Italije i Csepela iz Mađarske, a Este i Csepel bili su prisutni i sa svojim maškaranim grupama u povorci.

Kroz povorku gledatelje su vodili 14 voditelja na 7 pozornica postavljenih duž trase, a uz „domaće" grupe predstavili su se i karnevalisti iz cijele Primorsko-goranske županije, Istarske i Ličko-senjske županije, kontinentalne Hrvatske i Dalmacije te inozemne grupe iz Italije (Verona, Este, San Lazzaro), Mađarske (Csepel), Slovenije (Dobova) i Crne Gore (Cetinje).

Najveće internacionalno šarenilo došlo je u sastavu studentskih udruga - u AIESEC-u studenti iz Italije, Mađarske i Slovenije, grupi AEGEE studenti iz Italije, Poljske, Njemačke, Španjolske, Turske i drugih europskih zemalja, u grupi Kaprićošci studenti iz Turske, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u grupi PAR-NEPAR sudjelovali su studenti iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Nakon prolaska posljednje grupe, uvijek atraktivnih Halubajskih zvončara, na centralnoj se pozornici odigrala primopredaja ključa grada natrag u ruke „starog" gradonačelnika Vojka Obersnela, ali samo do sljedeće godine i početka još jednog „petog godišnjeg doba". Za kraj najmaškaranijeg dana u Rijeci upriličeno je paljenje pusta na moru ispred gata Karoline Riječke u organizaciji karnevalske grupe „POM-F-RI", a zabava je nakon toga nastavljena po šatorima, ugostiteljskim objektima i ulicama do kasno u noć.

Oni koji nisu bili u mogućnosti pratiti povorku na riječkom Korzu, mogli su gledati izravan prijenos na regionalnoj televiziji Kanal RI. Za sve obožavatelje Karnevala diljem svijeta, kao i svake godine, osiguran je prijenos povorke putem interneta na službenim internetskim stranicama. Unatoč tehničkim poteškoćama s početka povorke, koje su ubrzo uklonjene, internet prijenos je prema prvim procjenama (do 16 sati) pratilo 6.500 gledatelja iz ukupno 61 zemlje.

14.02.2010. 19:35:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh