« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
PROUČITE

Sirtfood dijeta je trenutno najpopularnija

Sirtuini reguliraju i ubrzavaju metabolizam, povećaju efikasnost mišićnih vlakana, pokreću kemijski proces iskorištavanja masnih naslaga, smanjuju upalne procese i pokreću popravljanje oštećenja u stanicama

Sirtfood dijeta može vas trajno spasiti pretilosti
Sirtfood dijeta može vas trajno spasiti pretilosti (Shutterstock)
Više o

polifenoli

,

sirtfood dijeta

,

sirtuini

Sirtfood dijeta nova je zvijezda na nebu programa mršavljenja, a njeno čudno ime dolazi od sirtuina, tipa proteina koji čuva stanice u našem tijelu od odumiranja i upala kroz bolesti.

Mnoga su istraživanja pokazala da sirtuini reguliraju i ubrzavaju metabolizam, povećaju efikasnost mišićnih vlakana, pokreću kemijski proces iskorištavanja masnih naslaga, smanjuju upalne procese i pokreću popravljanje oštećenja u stanicama. 

No, samo neke biljke proizvode polifenole u dovoljnim količinama koje bi u ljudskom organizmu mogle utjecati na sirtuine. Te biljke se nazivaju sirt-hranom ili hranom bogatom sirtuinima.

Otkriće tih namirnica omogućava da umjesto gladovanja i rigoroznih planova prehrane postoje i drugi načini za aktivaciju procesa koji dovode do mršavljenja. Taj drugi način je da bazirate prehranu na namirnicama bogatim sirtuinima.

Namirnice bogate sirtuinima:

borovnice
brokula
crna kava (bez šećera)
celer
citrusi (limun, naranče, mandarine)
crni ribizl
crveni luk
crveno grožđe
crveno vino
čili papričice
datulje
heljda
jabuke
jagode
kakao (bez šećera)
kapare
kelj
kikiriki
kurkuma
masline
maslinovo ulje
nar (šipak)
omega-3 riblje ulje (losos, srdele, tuna ...)
orasi
peršin
radič
rukola
soja i proizvodi od soje (miso, tofu, tempeh)
tamna čokolaa (barem 85% kakaa)
zeleni čaj
zeleno lisnato povrće

Plan prehrane koji predlažu autori dijete sastoji se od dvije faze:

Prva faza - tjedan dana

Ograničava se unos kalorija na tisuću dnevno, što se radi na sljedeći način - prva tri dana kroz tri zelena smoothieja dnevno napravljena od gore navedenih namirnica i jedan obrok koji takođe mora biti od namirnica bogatih sirtuinima.

Zadnja četiri dana ukupni unos kalorija raste na 1500 dnevno, a to se postiže s dva obroka i dva zelena smoothieja. U tih tjedan dana trebali biste izgubiti 3 kilograma.

Druga faza - najmanje dva tjedna

Jedu se tri obroka s namirnicama bogatim sirtuinima i jedan zeleni smoothie. Gubitak težine nije toliko izražen, no stalan je i trajan.

Cilj ove dijete jest trajno uključivanje hrane bogate sirtuinima u prehranu, što bi nakon tri tjedna trebalo poći za rukom svakoj osobi koja se imalo posveti svojoj prehrani. Nakon tog perioda, možete se vratiti na normalan dnevni unos kalorija, no svi obroci trebaju biti od namirnica bogatih sirtuinima i obavezan je jedan zeleni smoothie.

Kad pogledamo listu namirnica bogatih sirtuinima, možemo zaključiti da nije neki problem smišljati stalno nova jela koja će ih uključivati, stoga će ova dijeta obaviti svoj pravi posao - postat će način prehrane.

Isprobajte!

09.06.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh