« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
LUKAVO?

Sirija smislila kako izbjeći američku intervenciju

Sirijska vlada prihvatila je ruski prijedlog da stavi svoje kemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu kako bi izbjegla mogući američki vojni napad

Kupuje li Bashar vrijeme?
Kupuje li Bashar vrijeme? (Arhiva)
Više o

Rusija

,

Bashar al-Assad

,

Sirija

,

napad na Siriju

,

kemijsko oružje

'Jučer smo održali vrlo plodonosan krug razgovora s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i on je predložio inicijativu vezano za kemijsko oružje. Navečer smo pristali na rusku inicijativu', rekao je ministar Valid al Moualem predsjedniku Donjeg doma ruskog parlamenta u Moskvi, a prenio je Interfax. On je kazao da je Sirija pristala jer će to 'ukloniti povod za američku agresiju'.

"Ruska strana radi na izradi izvedivog, preciznog i konkretnog plana u kontaktima sa sirijskom stranom", rekao je Lavrov. Otkrio je i da plan nije posve ruski nego je izrastao iz kontakata s Amerikancima.

"Namjeravamo predstaviti taj plan u najkraćem roku i bit ćemo spremni na njemu raditi s glavnim tajnikom UN-a, članovima Vijeća sigurnosti UN-a i Organizacijom za zabranu kemijskog oružja", dodao je Lavrov.

Kako navode agencije, ruski plan za rješavanje problema sa sirijskim kemijskim oružjem očigledno dobiva zamah u svijetu diplomacije. Lavrov je u utorak izrazio zadovoljstvo uglavnom pozitivnim reakcijama svijeta na njihov prijedlog.

Francuska je odmah reagirala i najavila da će već u utorak pokrenuti proces usvajanja nove rezolucije UN-a o stavljanju sirijskog kemijskog oružja pod međunarodni nadzor i njegova kasnijeg uništenja.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabuis najavio je da će rezolucija imati pet točaka i njome će se zahtijevati da Sirija svoj program kemijskog naoružanja "potpuno iznese na svjetlo". Fabuis traži i uspostavu međunarodnih inspekcija koje će kontrolirati proces uništenja oružja i "teške posljedice" ako se plan ne provede.

Rusija je u ponedjeljak iznenadila prijedlogom da sirijski režim svoje zalihe kemijskog naoružanja stavi pod međunarodnu kontrolu, kako bi se izbjegli američki udari, samo nekoliko sati pošto je američki državni tajnik John Kerry rekao da bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad mogao izbjeći vojni napad kada bi predao svo kemijsko oružje u roku od tjedan dana.

Ruski prijedlog da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodni nadzor odmah su u ponedjeljak pozdravile Sirija i Velika Britanija, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zauzeo se za uspostavu UN-ovih zona u kojima bi se to oružje moglo uništiti.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak u razgovorima za američke televizije da je ruski prijedlog da se sirijski kemijski arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu "potencijalno pozitivan" razvoj događaja, te je obećao da će prijedlog ozbiljno razmotriti, ali ga i uzeti s rezervom.

"Moram reći da bi bilo nemoguće doći do ove točke ... bez vojne prijetnje čiji je cilj bilo riješiti pitanje pribjegavanja kemijskom oružju u Siriji", rekao je Obama u intervjuu za NBC. Dodao je da će državni tajnik Kerry istražiti s ruskom stranom koliko je ponuda ozbiljna. Ipak, "mislim da bi to najprije trebalo uzeti s dozom opreza", naglasio je američki predsjednik.

Američki je predsjednik također rekao CNN-u da diplomatski napori moraju biti ozbiljni. Dodao je da eventualni preokret oko kontrole sirijskog kemijskog oružja neće razriješiti "užasan sukob unutar Sirije. Ali, ako možemo postići taj ograničeni cilj bez vojne akcije, ja bih bio za to".

Iran i Kina podržali su u utorak ruski prijedlog da Sirija stavi svoje kemijsko oružje pod međunarodni nadzor kako bi izbjegla vojnu intervenciju. "Islamska Republika Iran podržava tu inicijativu i smatramo da se to uklapa u nastojanja da se zaustavi militarizam u regiji", kazala je glasnogovornica iranskog ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afkham, na novinskoj konferenciji koju je uživo prenosila državna televizija. Afkham je istaknula da bi se tom inicijativom trebalo osigurati da kemijsko oružje ne padne u ruke sirijskim pobunjenicima.

Izrael je, međutim, izrazio skepsu. Predsjednik Shimon Peres kazao je da će pregovori o nadzoru oružja biti teški i da se Siriji ne može vjerovati. Bivši ministar vanjskih poslova, sada predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove i obranu, Avigdor Lieberman, kazao je da Asad samo kupuje vrijeme. "Puno vremena", naglasio je.

10.09.2013. 15:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh