« Film
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
DOKUMENTARNO-IGRANI SERIJAL

Sinoć u Lisinskom premijerno prikazani "Hrvatski kraljevi"

Film je sažeti prikaz tematike kojom se u sedam pedesetominutnih epizoda bavi serijal, koji obuhvaća više od tri stoljeća hrvatske povijesti

Fotografija vijesti
Više o

HRT

,

Domagoj Burić

,

povijesni filmovi

,

Hrvatski kraljevi

Sinoć je u KD Vatroslav Lisinski prikazan igrano-dokumentarni film „Hrvatski kraljevi" u režiji Domagoja Burića, koji je nastao kao dio serijala koji će gledatelji moći svaki tjedan gledati od 14. listopada na Prvom programu HRT-a, prenosi Hina.

Film je sažeti prikaz tematike kojom se u sedam pedesetominutnih epizoda bavi serijal, koji obuhvaća više od tri stoljeća hrvatske povijesti, od doseljenja u 7. stoljeću do kraja narodne vladarske dinastije Trpimirovića oko 1100. godine.

Seriju je u potpunosti financirao HRT, no ono što je puno važnije od cijene jest da to nije igrani film, nego obrazovni projekt rađen u dokumentarno-igranoj formi koji može imati više namjena, kao edukativni film za odrasle ili za djecu te kao specifično umjetničko djelo ili osebujan televizijski proizvod, naglasio je Burić, dodavši da je iznimno zadovoljan rezultatom.

U toj ekranizaciji najranijeg i po mnogočemu najzanimljivijeg razdoblja hrvatske povijesti, hrvatski vladari Trpimir, Tomislav, Stjepan Držislav, Petar Krešimir IV., Zvonimir, sada prvi put dobivaju svoja lica i karakter, a prvi put će se prikazati i velike ranosrednjovjekovne bitke Hrvata protiv Bugara, Bizanta, Saracena i Mađara te krunidbe hrvatskih kraljeva.

Za potrebe serije u cijelosti je rekonstruirana hrvatska kraljevska kruna, a napravljene su i vjerne rekonstrukcije starohrvatskih crkvi u prirodnoj veličini te glasoviti kneževski i kraljevski kameni natpisi u svom izvornom, odavno izgubljenom obličju.

Tijekom izrade serije korištena je najmodernija 3D tehnologija za efekte umnožavanja vojski, izrade zgrada, brodova i sličnih objekata, izrađeno je nekoliko stotina povijesnih kostima, a napravljena su i cijela izvorna srednjovjekovna sela u Lici i Zagvozdu.

13.10.2011. 08:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh