« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
DO SADA

Sindikati zadovoljni odazivom građana na prikupljanje potpisa

Sindikati moraju prikupiti 450.000 potpisa kako bi vlada raspisala referendum o prijedlogu izmjena ZOR-a

ZOR referendum potpisi
ZOR referendum potpisi (Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

ZOR

,

Zakon o radu

,

Kaštelanac

,

prosvjed vjernika

,

tanker Siscia

Sindikati su zadovoljni dosadašnjim odazivom građana na prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), kaže se u priopćenju pet sindikalnih središnjica. Prema procjenama s terena, već u ovom trenutku sindikati raspolažu s desetak posto potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, kaže se u priopćenju.

Sindikati tvrde da su suočeni s "perfidnim institucionalnim i normativnim preprekama" kojima je jedini cilj spriječiti ih u poticanju građana da o pitanjima od njihova nedvojbenog interesa odlučuju u formi najlegitimnijeg instituta neposredne demokracije.

Pritom oštro osuđuju neučinkovitost Državnog izbornog povjerenstva, koje je njihov zahtjev za dostavom točnog broja birača kako bi se utvrdio broj potpisa građana potreban za raspisivanje referenduma proslijedilo Ministarstvu uprave na daljnju proceduru. Tako je još uvijek nepoznat točan broj potpisa koji će trebati prikupiti.

Sindikati prozivaju nadležna tijela koja su, kako tvrde, ne slučajno, propustila Zakon o referendumu uskladiti sa Zakonom o OIB-u. Iz novih osobnih dokumenata građana nije vidljiv njihov JMBG, a Zakon o referendumu inzistira na bilježenju jedinstvenog matičnog broja svih građana koji podupiru raspisivanje referenduma.

Sindikati najavljuju da će nastaviti prikupljati potpise građana i bilježiti njima dostupne i poznate identifikacijske podatke. Uvjereni su da će prikupiti dovoljno potpisa građana s JMBG-om.

Sindikati do 23. lipnja trebaju prikupiti oko 450.000 potpisa, odnosno 10 posto od ukupnog broja birača, kako bi natjerali vlast na raspisivanje referenduma o Vladinom prijedlogu izmjena ZOR-a. Ujedno su jučer započeli jednotjedne pregovore s Vladom o njezinom prijedlogu izmjena ZOR-a, a za to vrijeme zakonski prijedlog neće biti uvršten na dnevni red Hrvatskog sabora.

Vlada predlaže da prava iz kolektivnog ugovora vrijede šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora te omogućavanje otkazivanje svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme. Sindikati ocjenjuju da Vlada time želi slomiti sustav kolektivnog pregovaranja, a poslodavcima omogućiti masovno otkazivanje kolektivnih ugovora i jednostrano uvođenje pravilnika o radu.

10.06.2010. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh