« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NEMA PUNJENJA

Sindikati: Prijedlog proračuna je neodrživ

Nastavlja se gospodarsko putovanje bez kormilara, komentar je predsjednika HUS-a Ozrena Matijaševića na prijedlog proračuna

Ozren Matijašević
Ozren Matijašević (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

sindikati

,

Vlada RH

,

Krešimir Sever

,

Ozren Matijašević

,

državni proračun

,

Vilim Ribić

,

proračun za 2011.

Prijedlog proračuna za 2011. godinu, koji je Vlada danas uputila Hrvatskom saboru, neodrživ je jer se prihodovna strana neće puniti kako je predviđeno, pa će i ovoga puta biti nužan rebalans proračuna, ocijenio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Nastavlja se gospodarsko putovanje bez kormilara s obzirom da i dalje nema nužnog zaokreta prema smanjenju troškova i poreznom rasterećenju, komentirao je Matijašević prijedlog koji predviđa prihode od 107,4 milijardi kuna, a rashode od 122,3 milijarde kuna, tako da bi deficit iznosio 14,8 milijardi kuna.

Sindikati nisu ni deklarativno upoznati s prijedlogom proračuna, čime je Vlada još jednom pokazala koliko drži do socijalnih partnera. Mogli su nas izvijestiti neovisno o tome što Gospodarsko-socijalno vijeće trenutno ne funkcionira, no jedino im je važno bilo dobiti potporu koalicijskih partnera, kako bi imali dovoljno ruku u Saboru, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

S druge strane, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić smatra da se radi o vjerojatno jedinom mogućem prijedlogu proračuna koji je Vlada trenutno mogla izraditi.

Zamrznuli su mirovine, a plaće u javnom sektoru su zamrznute još prema našem sporazumu s Vladom iz svibnja prošle godine, tako da MMF ni ne treba dolaziti u Hrvatsku radi zamrzavanja plaća. Više se nema što zamrzavati i smanjivati osim poljoprivrednih subvencija, a to ne ide preko noći, napominje Ribić.

Nejasno je, međutim, zašto Vlada nije ništa napravila na povećanju prihoda jer trebali su povećati poreze na imovinu i na najviše plaće, te uvesti porez na kapitalnu dobit, na bogato nasljedstvo i na svaki prihod od rente. Povećanje proračunskih prihoda trebaju platiti bogati članovi društva, ističe Ribić. (hina/metro-portal)

15.11.2010. 16:01:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh