« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NEZADOVOLJSTVO REFORMAMA

Sindikati pozvali Španjolce na generalni štrajk

Španjolski sindikati pozvali su sve građane na opći štrajk 29. ožujka jer nije postignut dogovor s vladom oko reforma zakona o radu

Fotografija vijesti
Više o

sindikati

,

Španjolska

,

Zakon o radu

,

opći štrajk

Španjolski sindikati suglasili su se u petak da će 29. ožujka održati opći štrajk jer se nisu s vladom dogovorili oko reforme zakona o radu koji poslodavcima treba omogućiti jeftinije otpuštanje radnika i ograničiti usklađivanje plaća s porastom inflacije, javlja Hina.

Reforma zakona o radu dio je mjera kojima vlada desnog centra nastoji potaknuti gospodarstvo koje je vjerojatno već ušlo u recesiju, kao i povećati zapošljavanje u zemlji s 23 postotnom nezaposlenošću.

Španjolski troškovi zaduživanja premašili su zadnjih tjedana troškove zaduživanja Italije jer je premijer Mariano Rajoy priznao da neće moći ostvariti zadani cilj smanjenja proračunskog manjka na 4,4 posto što je bilo dogovoreno s Bruxellesom.

Rajoy je najavio da će španjolski proračunski manjak narasti na čak 5,8 posto BDP-a u 2012., a to je gotovo dvostruko više u odnosu na gornju dopuštenu granicu u EU od tri posto BDP-a.

Prema anketi koju je provela agencija Metroscopia, 74 posto Španjolaca ne vjeruje da će reforma zakona o radu pomoći stvaranju radnih mjesta.

Međutim, prema istoj anketi, 67 posto ispitanika ne vjeruje ni da će opći štrajk bilo kako pomoći i predviđaju da može samo pogoršati gospodarsko stanje.

Španjolska je zadnji opći štrajk održala u rujnu 2010. Bio je to je prvi opći štrajk u osam godina no polučio je slab učinak u zemlji u kojoj sindikati zastupaju manje od petine radnika.

09.03.2012. 17:16:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh