« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ZA I PROTIV

Sindikati državnih službi potpisali smanjenje plaća

Sindikati javnih službi zahtjevaju da se prije potpisivanja mora dogovoriti cijena njihova rada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar, CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Ivan Šuker

,

Vilim Ribić

,

smanjenje plaća

,

Ivica Babić

,

sindikat državnih službi

,

sindikat javnih službi

,

Boris Pleša

Čelnici sindikata državnih službi izjavili su nakon potpisivanja da su pristali na vraćanje osnovice za plaće na razinu iz 2008. kako bi sačuvali kolektivni ugovor i materijalna prava poput božićnice i regresa.

Kolektivnim ugovorom je utvrđeno da će 65.000 zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, carini, poreznoj upravi i državnoj administraciji dobiti po 1250 kuna za regres i božićnicu, 600 kuna za dar za djecu, jubilarne nagrade i drugo pa su sindikalci izračunali da im je bolje pristati na šest postotno smanjenje plaća.

Osim toga, sporazumom je očuvana sigurnost radnih mjesta u državnim službama, istaknuo je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša, te je dogovoren ponovni rast plaća za šest posto automatizmom nakon što statistika ukaže na oporavak gospodarstva.

Potpisivanjem toga sporazuma uštedjet će se 300 milijuna kuna u državnom proračunu, rekao je ministar financija Ivan Šuker dodavši kako je Vladi cilj na plaćama korisnika proračuna uštedjeti 1,4 milijardi kuna.

Budući da javne službe nisu potpisale sporazum, vlada bi mogla jednostrano otkazati sporazum o plaćama i kolektivni ugovor kojima se regulira šest postotna povišica, no potpredsjednica vlade Jadranka Kosor nije to željela potvrditi.

O slijedećim koracima ćemo izvijestiti javnost nakon što o izvijestimo vladu i premijera da sindikati javnih službi nisu potpisali sporazum, vodeći računa da rebalans proračuna donosimo na vladinoj sjednici u srijedu, odgovorila je Kosor na novinarsko pitanje.

Ponovila je kako se sporazumom jamči državnim službenicima da im se osnovica za plaće više neće dirati do kraja 2009. i ustvrdila da se ujedno radi o borbi za radna mjesta.

Zaposleni u javnim službama spremni su dijeliti sudbinu gospodarstva i ostalih građana te odbijaju optužbe da nisu solidarni s ljudima koji su u težoj situaciji od njih.Čelnici sindikata javnih službi izjavili su novinarima da nastavljaju borbu za cijenu rada 180.000 zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi.

Odbili smo ultimativni zahtjev vlade da nam snizi plaće bez jasne vizije što će s njima učiniti kada država izađe iz recesije, rekao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Došli smo vladi s protuprijedlogom u kojem čak nudimo korekciju naših plaća u skladu s gospodarskim kretanjima i ako u državi pada BDP ili raste nezaposlenost, istaknuo je dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

"Mi smo solidarni ali nas čudi da solidarni moraju biti samo oni koji su već godinama najpotplaćeniji, koji moraju štrajkovima izboriti povišice i kojima plaće već niz godina zaostaju za svima drugima", kazao je.

Ako Vlada otkaže sporazum o plaćama i kolektivni ugovor, sindikati javnih službi spremni su organizirati štrajk, o čemu će započeti konzultacije među članstvom.

Ljudima je dosta toga da se sve svaljuje na njihova leđa, da su krivi samo zato što rade na državnom proračunu i da vrijednost njihova rada ne ovisi o samom radu nego o političkoj volji vlade, ustvrdio je Ribić.

Dodao je kako se više ne može uštedjeti 1,4 milijardi kuna na plaćama, kako to tvrdi ministar Šuker, već ušteda može iznositi najviše 700 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

23.03.2009. 16:51:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh