« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
IVAN ŠUKER:

Rebalans proračuna za očuvanje radnih mjesta

"Rebalansom proračuna želimo poslati poruku kako smo u stanju kontrolirati državnu potrošnju."

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Vlada

,

MMF

,

BDP

,

Ivan Šuker

,

rebalans proračuna

,

državni proračun

,

Ivica Babić

,

Dubravko Jagić

Ministar financija Ivan Šuker izjavio je večeras kako je rebalans proračuna, koji će Vlada razmatrati u srijedu i uputiti ga u Hrvatski sabor, rebalans za očuvanje radnih mjesta.

Rebalans proračuna je rebalans za očuvanje radnih mjesta kako u javnom tako i u realnom sektoru, izjavio je Šuker u Dnevniku HTV-a pred sutrašnji sastanak pregovaračkih odbora za državne i javne službe na kojem sindikati trebaju odgovoriti na konačni Vladin prijedlog o šestpostotnom smanjenju plaća.

Vlada je, podsjetio je ministar, ponudila vraćanje osnovice plaća na prošlu godinu, a osnovica bi se, nakon što BDP dva tromjesečja za redom poraste za više od 2 posto, automatski vratila na osnovicu za ovu godinu, odnosno povećala za 6 posto. Predloženo je također da Ekonomski institut napravi analizu plaća i na temelju toga bi se izradila politika plaća za naredno razdoblje.

Prema najavama sindikalnih čelnika, sindikati iz djelatnosti zdravstva, obrazovanja, socijale, kulture najvjerojatnije neće prihvatiti prijedloge Vlade, dok bi sindikati državnih službi i MUP-a prijedlog mogli prihvatiti.

Ministar Šuker nije želio procjenjivati rezultate sutrašnjeg sastanka.

Rebalansom proračuna želimo poslati poruku kako smo u stanju kontrolirati državnu potrošnju, kazao je, napominjući kako nas kroz to promatraju i međunarodne financijske institucije. "Što će biti sutra, vidjet ćemo nakon sastanka. Vlada ima rezervne varijante", kazao je odgovarajući na pitanje bi li Vlada, u slučaju da sindikati odbiju njezine prijedloge, išla na jednostrano raskidanje kolektivnog ugovora.

Ministar financija istaknuo je kako je Vladi u interesu rješenje problema sa sindikatima i s obzirom na planirano izdavanje vrijednosnih papira krajem ovog, početkom idućeg mjeseca.

Ministar financija podsjetio je kako se rebalans planira uz procjenu smanjenja BDP-a u ovoj godini za 2 posto, pa se i prihodi proračuna procjenjuju na 116 milijardi kuna.

Rashodi su u ovom trenutku 126 milijardi kuna, uz uštede ministarstava od 3,6 do 3,7 milijardi kuna, postigne li se dogovor sa sindikatima, uštede na plaćama od 1,4 milijardu kuna, deficit proračuna bi mogao biti nešto malo povećan, ali deficit koji je prihvatljiv, kazao je Šuker.

Procijenio je da bi rebalansom bile moguće uštede na rashodnoj strani između 5,5 i 6 milijardi kuna, pa bi "nepokriveno ostalo", odnosno deficit bi bio oko 4 milijarde kuna.

Prema najavi ministra financija Vlada bi u srijedu trebala utvrditi prijedlog rebalansa proračuna i poslati ga u Hrvatski sabor koji bi ga trebao raspraviti i prihvatiti u prvom tjednu travnja.

Na upit o mogućnosti da Hrvatska uđe u novi stand by aranžman s MMF-om, Šuker je odgovorio kako "MMF nije baba roga", ali i da se zna što će tražiti, te da bi vjerodostojnost Hrvatske bila puno veća ako to napravi sama nego sutra s MMF-om.

MMF bi tražio rezanje socijalnih prava, mirovina, plaća, investicija, kazao je ministar financija, podsjećajući i na primjer Latvije koja je ušla u aranžman s MMF-om, a prvo što je MMF tražio je bilo rezanje mase sredstava za plaće za 20 posto.

Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata rekao je za HTV da će socijala, zdravstvo, kultura, visoko školstvo, znanost, jedinstveno iskoristiti sva raspoloživa sredstva koja su legalna i legitimna u sindikalnoj borbi kako očuvali cijenu rada i dostojanstvo rada,

A Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije, istaknuo je da između dva zla, treba uvijek birati manje. A manje zlo je prihvatiti Vladin prijedlog vraćanja plaća na razinu od prošle godine jer, smatraju u tom sindikatu, da bi u suprotnom mogli izgubiti božićnice, regrese i darove za djecu. (hina/metro-portal)

23.03.2009. 00:50:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh