« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IPAK NE?

Sindikati državnih službi: od privatnog sektora ne tražimo odricanja

Traže da se od novca kojeg će se odreći državni službenici pomogne zapošljavanju u privatnom sektoru

(Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

sindikati

,

državna služba

,

krušičko jezero

,

Sabatina

Sindikati državnih službi od privatnog sektora ne traže daljnja odricanja, ali od Vlade kao poslodavca i vlasnika traže jednake uvjete rada u javnom sektoru, ako već ne kad su plaće u pitanju, onda barem kad su u pitanju odricanja, ističe Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske u današnjem priopćenju.

Tražimo da se od novca kojeg smo se spremni odreći pod jednakim uvjetima za sve zaposlene u javnom sektoru formira fond za pomoć za novo zapošljavanje u privatnom sektoru i socijalne pomoći nezaposlenima, ali i da se iz paketa restrikcija izuzme dar za djecu, kaže sindikat.

"Nismo protiv reformi ni smanjenja državne uprave tamo gdje je to moguće, ali tražimo da se taj proces odvija na način koji neće smanjiti postojeću razinu javnog servisa i radna mjesta, ako se ona mogu očuvati prirodnim odljevom, programiranim zapošljavanjem i rotacijom unutar državne uprave."

Relativna sigurnost plaća i radnih mjesta u državnoj službi svakako je prednost u kriznim vremenima, ali Sindikat državnih službenika podsjeća da plaće u javnom sektoru u vrijeme gospodarskog prosperiteta ni izdaleka ne prate rast plaća u privredi.

Također podsjeća na gotovo stalna unutarnja restrukturiranja u državnoj upravi koja su samo u sustavu obrane zbog prilagođavanja NATO standardima rezultirala otkazima za oko 6.000 zaposlenih.

Sindikati državnih službi nastavit će pregovore s Vladom na pozicijama solidarnosti u krizi svih zaposlenih u javnom sektoru i postizanja konsenzusa o zajedničkom djelovanju svih socijalnih partnera u vrijeme krize, kaže se u priopćenju. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 12:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh