« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NE DAJU

Sindikati državnih službi ne žele se odreći božićnice i regresa

U sindikatima kažu da žele vidjeti i obveze Vlade po pitanju ušteda i racionalizacije poslovanja

(Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

sindikati

,

kriza

,

božićnice

,

državne službe

,

regres

Sindikati državnih službi odbili su danas dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike kojim je Vlada predložila da se u ovoj godini ne primjenjuju odredbe kolektivnog ugovora koje propisuju isplatu regresa, dara za djecu i božićnice.

Očitovanje Vladi da ne prihvaćaju prijedlog dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike uputilo je pregovarački odbor sedam sindikata državnih službi - Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN), Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, Carinskog sindikata Hrvatske, Sindikata Porezne uprave Hrvatske i Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu.

Iz SDLSN-a ističu kako vjeruju da se u okviru pregovora još uvijek može pronaći rješenje koje bi omogućilo postizanje nacionalnog konsenzusa o politici plaća svih kojima je država poslodavac ili vlasnik u vrijeme gospodarske krize.

Pri tome Sindikat u takvom sporazumu želi vidjeti i obveze Vlade po pitanju ušteda i racionalizacije poslovanja te shodno mogućnostima i razini ušteda razgovarati o opciji koja ne bi uključivala rezanje svih predloženih prava ili o alternativi poput one koju predlažu sindikati javnih službi, navode iz SDLSN-a.

Podsjećaju da je u državnoj upravi već ostvarena znatna ušteda jednostranom revizijom odredbe Kolektivnog ugovora kojom se uređuje pravo na naknadu prijevoza od mjesta stanovanja do posla.

Iz SDLSN-a također podsjećaju i na činjenicu da plaće zaposlenih u državnoj upravi zaostaju za plaćama u gospodarstvu i s uračunatim materijalnim pravima te kako se solidarnost koja se od njih traži u vrijeme krize ne pokazuje u doba gospodarskog prosperiteta u vidu usklađivanja ili uspostave pariteta plaća s prosječnim plaćama u privredi.

Na sastanku održanom 25. ožujka potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker predložio je sindikatima javnih i državnih službi da ove godine odustanu od isplate božićnice, regresa i dara za djecu, čime bi se uštedjelo 640 milijuna kuna.

Najavio je da će Vlada isto predložiti sindikatima u državnim tvrtkama i tvrtkama iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 19:46:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh