« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
LOŠI UVJETI

Sindikat upozorava na alarmantno stanje u trgovini

Povodom Dana trgovaca Sindikat trgovine Hrvatske upozorava da je u trgovini u posljednjih 18 mjeseci izgubljeno oko 30.000 radnih mjesta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bojan Mrđenović/Cropix)
Više o

Sindikat trgovine

,

Justin Bieber

Sindikat trgovine Hrvatske upozorio je danas, u povodu Dana trgovaca - 29. travnja, na alarmantno stanje u trgovini u kojoj je u posljednjih 18 mjeseci izgubljeno oko 30.000 radnih mjesta.

Prodavači koji su zadržali radna mjesta obavljaju sve više poslova, rade uglavnom s ugovorima na određeno vrijeme, učestali su prekovremeni rad, rad nedjeljom, blagdanom i to bez korištenja dana tjednog odmora, ističe sindikat u priopćenju.

Prekovremeni rad prodavača u velikom se broju trgovačkih društava ne evidentira i ne plaća. Državni inspektorat ne sankcionira te nezakonite postupke poslodavaca jer pri nadzoru radnici, zbog straha od gubitka posla, izjavljuju da je njihov rad uredno plaćen ili da ne rade prekovremeno.

"Nagrada" za tu količinu odrađenih sati je prosječna neto plaća prodavača od 3.066 kuna, što je 23 posto niže od službenog prosjeka u djelatnosti trgovine na malo. Takva plaća nije dostatna za pokrivanje niti 50 posto minimalnih troškova života. Osim toga, plaće radnica zaostaju za plaćama radnika za 18 posto.

Koristeći novi Zakon o radu, poslodavci iniciraju izmjene i dopune važećih kolektivnih ugovora, a u pregovorima rade sve veći pritisak na sindikat da pristane na smanjenje ugovorenih materijalnih prava.

U tvrtkama koje nemaju kolektivnog ugovora poslodavci jednostrano smanjuju ili ukidaju stimulativni dio plaće, smanjuju plaće u rasponu od pet do 15 posto, pa i do 30 posto, smanjuju naknadu troška prijevoza, ne isplaćuju jubilarne nagrade i ostale prigodne nagrade.

Sindikat stoga poziva Vladu da odmah poduzme konkretne mjere stvaranjem potpunog zakonskog okvira za sektor trgovine i osigura primjenu postojećih propisa, što bi pridonijelo poboljšanju položaja radnika u trgovini. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 14:33:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh