« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
1915. - 2010.

Obitelj i kolege se oprostili od Žarka Susića

VIDEO - Na komemoraciji u Novinarskom domu je o svom prijatelju, kolegi, učitelju i uzoru govorio Zoran Kovačević

(Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Miss World

,

Mladen Horvat

Obitelj, prijatelji i mnogobrojni novinari, među kojima je najviše bilo onih iz sportskih redakcija, oprostili su se danas na komemoraciji u Novinarskom domu od najstarijeg hrvatskog sportskog novinara Žarka Susića, koji je umro u ponedjeljak, 26. travnja, u svom stanu u Zagrebu.

Žarko Susić rođen je u Gospiću 10. srpnja 1915. godine, a prvi tekst objavio je 1. veljače 1934. u tadašnjem Jutarnjem listu. Već 1. ožujka 1936. zapošljava se u Ilustrativnim sportskim novostima, u kojima je od 1939. i urednik. Od 1941. do 1943. radi kao redaktor u tjedniku Šport, a od kolovoza 1945. suradnik je sportske rubrike Narodnog lista i s Miroslavom Habunekom pokretač Ilustriranih sportskih novina koje u prosincu 1945. postaju Narodni sport, a od 1962. Sportske novosti.

Izvješćivao je s mnogih europskih i svjetskih prvenstava, te sa čak 16 olimpijskih igara, od Cortine d'Ampezzo 1956. do Atene 2004.

Poštivajući želju Žarka Susića na komemoraciji je govorio Zoran Kovačević, koji je o svom prijatelju, kolegi, učitelju i uzoru rekao da je Žarku Susiću "u stvaranju svoje predodžbe o vrijednostima u sportu, toliko različite od većine drugih, puno pomoglo ne samo što je sam bio atletičar i klizač, pa istaknuti sudac u ovim sportovima, te dužnosnik u brojnim domaćim i međunarodnim sportskim institucijama. Bio je i član Gimnastičke komisije Svjetskog udruženja sportskih novinara, a punih 40 godina bio je i amaterski trener u atletici i tako ušao u tajne treninga i natjecanja. Kao urednik, mentor i predavač novinarstva u srednjoj školi, odgojio je niz vrsnih novinara, a kao atletski stručnjak, koji je trenersku diplomu stekao u Pragu, i niz atletičara, trenera i sudaca . Žarka će se mnogi dugo, dugo sjećati. Svjesni da bez njega kao kolege, mentora, trenera ili samo prijatelja, nikad ne bi postali vrsni novinari, dobri sportaši ili sportski djelatnici i uspravni ljudi", istaknuo je Kovačević.

Za svoj dugogodišnji rad dobio je niz društvenih, novinarskih i sportskih priznanja i odlikovanja među kojima je i trofej Saveza za fizičku kulturu Hrvatske 1960., Majske nagrade republičkog sekretarijata za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu 1962., nagrade Milan Milanović za životno djelo 1975., nagrade za životno djelo novinara Jugoslavije 1979., Zlatne plakete Vjesnika 1984., novinarsku nagradu "Otokar Keršovani", a odlikovan je i Medaljom rada 1961. i Orednom rada s vijencem 1977.

Žarko Susić dobio je 2004. godine i posebno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora za doprinos sportskom novinarstvu u svijetu koju mu je dodijelio Juan Antonio Samaranch, a u Republici Hrvatskoj dobio je najviše državno sportsko priznanje, nagradu Franjo Bučar za životno djelo 2007.

Posljednji ispraćaj Žarka Susića je danas na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj u 15,15 sati, a polaganje urne bit će u ponedjeljak u obiteljskoj grobnici na Mirogoju. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 14:39:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh