« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OPET PROBLEMI

Sindikat poljoprivrede prosvjeduje zbog sporazuma Vlade i seljaka

Razlog nezadovoljstva je taj što se sporazum kojim je prekinut prosvjed odnosi samo na gospodarstva veličine do 300 hektara

(Željko Mužević/Cropix)
Više o

Vlada

,

poljoprivredni poticaji

,

seljaci prosvjed

,

Sindikat poljoprivrede

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi u današnjem je priopćenju prosvjedovao jer se sporazum Vlade i seljačkih udruga kojim je prekinut seljački prosvjed odnosi samo na gospodarstva veličine do 300 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Smatramo kako je riječ o presedanu čija će primjena utjecati na materijalni položaj radnika, smanjiti opseg proizvodnje, opasno ugroziti principe tržišnog gospodarstva, poremetiti konkurentnost gospodarskih subjekata i negativno utjecati na politiku cijena poljoprivrednih proizvoda, kaže se u priopćenju.

Sindikat je dodatno zabrinut jer će izostanak isplate poticaja srednjim i velikim poljoprivrednim poduzećima utjecati na materijalni položaj zaposlenih, visinu njihovih plaća i ostalih primanja, a neke dovesti i do stečaja.

Smatramo da je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja pristajući na takav sporazum uspješno prekinulo višednevne prosvjede seljaka, ali je istodobno stvorilo uvjete za novu nepravdu koju će najviše osjetiti radnici kod poslodavaca koji obrađuju poljoprivredno zemljište veće od 300 hektara.

Na taj se način stvorila realna opasnost da će se njihovi problemi rješavati od slučaja do slučaja, često i nakon iskazanog nezadovoljstva radnika i njihovih industrijskih akcija, kaže se u priopćenju. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 16:45:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh